'Cas hisenda'

El Suprem s'oposa que s'indulti Núñez

El tribunal considera que la mesura perd el seu efecte si es dóna per la rellevància del penat

Afirma que la condemna final es va ajustar a les seves condicions personals

Núñez i el seu fill al centre de Trinitat 2, el mes de desembre passat.

Núñez i el seu fill al centre de Trinitat 2, el mes de desembre passat. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El Tribunal Suprem s'ha oposat a la concessió d'un indult a l'empresari i expresident del Barça Josep Lluís Núñez, condemnat a dos anys i dos mesos de presó i una multa d'1,5 milions d'euros per un delicte de suborn en el cas Hisenda. Segons els jutges no hi ha raons per concedir aquesta mesura de gràcia, ja que no està reservada per a penats «de rellevància social o econòmica». L'alt tribunal comparteix aquest mateix criteri per als altres tres condemnats en aquest cas, en què es va desentranyar una trama de suborns a alts càrrecs de l'Agència Tributària per eludir impostos.

El fiscal també es va oposar a aquesta mesura a l'entendre que no concorren «mèrits o raons excepcionals» que la justifiquin «ni en el fet ni en l'autor». Aquest criteri és assumit per l'alt tribunal, que ja va rebaixar la condemna inicial de l'Audiència de Barcelona de sis anys a dos anys i dos mesos per a Núñez. I ho va fer a l'atendre «les condicions personals del penat». Els jutges també expliquen que amb la seva decisió no van posar en qüestió l'honorabilitat de Núñez, sinó que van valorar la seva responsabilitat criminal.

CARRERA PROFESSIONAL  / El constructor va al·legar, quan va demanar l'indult, que la seva situació és injusta perquè ha estat una persona honorable, i va assenyalar que «la seva trajectòria professional» no podia acabar «de forma abrupta amb una condemna imposada per uns fets que es van produir fa tants anys». En la seva demanda també va exposar els seus problemes de salut, la seva avançada edat i el fet que no ha tornat a delinquir.

Notícies relacionades

No obstant, el Tribunal Suprem rebutja aquests arguments a l'entendre que «res és menys útil a la societat que l'abandonament de les penes pel poc igualitari criteri de rellevància social o econòmica del penat».

Aquest informe serà remès al Ministeri de Justícia, que elevarà una proposta al Consell de Ministres, que  té l'última paraula, encara que els indults els firma el Rei. El més probable és que el Govern rebutgi concedir-li l'indult.