HISTÒRIES MÍNIMES
De compres per Europa
Chicplace reuneix mig miler de petites botigues singulars d'Espanya, França i Itàlia
Van deixar les seves respectives feines per llançar-se a una aventura de futur incert. El fundador de Letsbonus, Miguel Vicente, va ser una de les persones que van creure en el projecte i els està ajudant a fer-lo créixer.
En una època en què els carrers principals de les ciutats turístiques s'assemblen cada vegada més pel que fa a oferta comercial, trobar una botiga singular és una troballa per al passejant. Totes les ciutats tenen comerços amb encant, però accedir-hi no és fàcil, si no és que s'hi viu o s'hi està de viatge. «Són botigues amb dificultats per vendre per internet», explica Sergi Pastor, que després de 10 anys treballant en el sector del màrqueting on line va decidir crear Chicplace, una web que serveix de plataforma a locals curiosos d'Espanya, França i Itàlia. Chicplace es va llançar l'abril del 2013 amb 40 botigues de Barcelona i París i ara dóna cabuda a mig miler de comerços, també de Madrid, Milà i altres localitats.
Pastor viatjava molt a causa de la seva feina a Splendia.com, una web d'hotels de luxe. El seu gust per anar de compres va fer que s'adonés que a Barcelona, on viu, no trobava productes que hi havia en altres ciutats. D'aquí va sorgir la idea de Chicplace. «Les boutiques petites veuen l'e-commerce com l'enemic», explica, perquè és difícil competir amb les grans marques a nivell global. «Nosaltres complim dues funcions: donem l'oportunitat a la botiga d'expandir-se internacionalment, i als consumidors d'accedir a una oferta diferent», afegeix. A diferència de Rakuten -un dels marketplaces, o webs que agrupen diferents negocis, més populars-, que és generalista, Chicplace té la seva veta de mercat, centrat en moda, joieria, llar i nens.
El llançament es va fer amb una plantilla (pàgina web predesenvolupada), com a prova. Un cop comprovada la «bona acollida», van decidir dissenyar la web definitiva, amb tecnologia pròpia. En aquell moment s'hi va incorporar Marta Antúnez. Després de cursar un MBA a INSEAD (Fontainebleau, França), va fundar amb dos socis Dress-2-B, una web similar a Chicplace, que va deixar poc després d'entrar a treballar a la consultora Bain & Company. Pastor la va convèncer perquè deixés una feina amb un bon sou però molt absorbent per un negoci incipient però que li recordava el que va haver de deixar per falta de temps. «M'havia quedat amb l'espineta», recorda.
L'equip fundador de Chicplace es completa amb Miguel Vicente (fundador de Letsbonus) i Gerard Olivé, que a més d'invertir estan implicats en la gestió. Ells quatre controlen la companyia. La resta d'accions es reparteix entre diversos business angels, CaixaBank i Bankinter. Després d'una inversió inicial de 150.000 euros, van completar una ronda de finançament en dues fases i abans de l'estiu en volen fer una altra.
La plataforma dóna feina a una quinzena de persones, la majoria a la seu de Barcelona, i tres més a París. Té un equip del que en diuen chic-hunters, que es dediquen a identificar comerços que s'ajusten als seus interessos. Busquen botigues preferiblement úniques (amb un sol local), amb productes que s'allunyen del gran consum. «No hi ha made in China», diu Antúnez. Chicplace s'endú una comissió sobre les vendes.
La web -amb versions en espanyol, francès, anglès i italià- té més de 5.000 clients, la majoria d'Espanya i França. Atenent al seu perfil de consumidor, ofereixen continguts de tendències en un blog i a través de les xarxes socials, on sumen uns 25.000 seguidors.
La logística, un dels departaments més complexos de les companyies de venda on line, s'ha simplificat al màxim. No tenen cap magatzem des d'on es gestiona l'estoc, sinó que cada botiga s'encarrega d'enviar directament al client la comanda. Si es fan tres encàrrecs a tres botigues, el client rep tres paquets (amb les corresponents despeses d'enviament, llevat que hi hagi una oferta).
Un peu a l'Amèrica Llatina
L'octubre passat, van obrir una filial a Colòmbia amb socis locals. Aquesta web és diferent de l'original, perquè inclou també comerços de Bogotà i Medellín. Antúnez i Pastor creuen que el client colombià està més disposat a comprar on line productes europeus que a la inversa.
Per al 2015, tenen l'objectiu de consolidar-se a Europa, augmentar la seva base de botigues (sobretot d'Itàlia) i arribar a clients d'altres països europeus. També llançaran una app per a smartphones.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"