EMPRENEDORA EN EL SECTOR DE LA MODA

El disseny a l'ADN

La filla de Purificación García dissenya i ven roba de celebració per a dona des de l'any 2008

Les vendes de Sayan, la firma de Soledad Álvarez, creixen cada any al voltant del 20%

Tradició familiar 8 Soledad Álvarez, a la seva botiga de Barcelona.

Tradició familiar 8 Soledad Álvarez, a la seva botiga de Barcelona. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
REBECCA BOSCH BASSAT
BARCELONA

Soledad Álvarez no va estudiar disseny. Ni econòmiques. Però aquesta llicenciada en publicitat i relacions públiques està lligada al disseny i al món empresarial des que va néixer. La filla de la dissenyadora Purificación García va deixar el seu càrrec en una agència de comunicació el 2008 quan, segons diu, va veure una veta de mercat en els vestits femenins de celebració.

«Quan la meva germana i jo teníem casaments i còctels no trobàvem roba amb una bona relació qualitat-preu», explica l'empresària, que va obtenir un crèdit de 150.000 euros per desenvolupar una línia de peces femenines, amb la firma Sayan, i obrir la seva primera botiga a Sant Cugat del Vallès. «La major part del meu entorn em va desaconsellar emprendre en temps de crisi, però la meva mare i la meva germana em van recolzar en tot moment», destaca.

Segons Álvarez, la seva firma va començar a patir la crisi el 2012 quan els proveïdors li van augmentar els costos. L'empresària explica que no va voler elevar els preus i va optar per reduir els seus marges, per no despistar la seva clientela, que descriu com a molt fidel. Afegeix que, fruit d'aquests esforços, les seves vendes creixen a un ritme del 20% a l'any amb una facturació de més de mig milió.

Álvarez reconeix que ha comès molts errors. Per exemple, destaca que es va equivocar a l'obrir la botiga de Madrid al carrer d'Hermosilla, on hi havia poca afluència de gent. «He après que abans de fer el pas d'inaugurar una botiga en una zona determinada és important obrir abans una pop up store [botiga efímera] per testar el retorn», diu l'empresària, que acaba de traslladar la botiga madrilenya a un altre carrer amb més moviment, Almirante.

Notícies relacionades

Segons Álvarez, la confecció dels seus vestits, que ronden els 200 euros, es reparteix entre Espanya i l'Índia a parts iguals. La dissenyadora opina que en aquest últim mercat hi ha una mà d'obra per al brodat molt qualificada i materials com la seda natural que ja no es troben a Espanya.

Paral·lelament a la seva botiga on line i els seus establiments de Barcelona (a Madrazo) i Madrid, la firma es distribueix al canal multimarca. Està present en 11 punts de venda del mercat espanyol. «L'objectiu és mantenir una certa exclusivitat», argumenta. Així mateix, ven en sis mercats internacionals, entre els quals destaca el Pròxim Orient i Llatinoamèrica. Álvarez no descarta créixer a llarg termini en aquests mercats a través de franquícies. Per contra, rebutja vendre la firma, com va fer la seva mare el 1998 al grup gallec STL. «Ja he vist de prop com es perd el control dels dissenys i no vull passar per la mateixa experiència».