El Govern aprova avui rebaixar 9.000 milions els impostos en dos anys

La mesura, a penes un terç dels 25.000 milions recaptats amb les pujades, inclou la tributació dels acomiadaments de més de 180.000 euros

Montoro, dimarts, durant la seva intervenció al Cercle d’Economia.

Montoro, dimarts, durant la seva intervenció al Cercle d’Economia. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts

El Govern aprova avui la reforma fiscal que suposarà una rebaixa tributària d'uns 9.000 milions entre l'any que ve i el 2016. La quantitat a penes suposa un terç dels 25.000 milions recaptats amb els augments tributaris aprovats des de l'arribada del PP al poder el 2011.

Una de les novetats de la reforma que afecta l'IRPF és la tributació dels acomiadaments a partir dels 180.000 euros, en lloc dels 2.000 euros per any treballat previstos inicialment i que afectaven els salaris anuals a partir de 20.000 euros. L'Executiu estima que la reforma aportarà un augment de 0,55 punts en el producte interior brut (PIB) entre el 2015 i el 2016. 

L'IRPF passarà de set a cinc trams amb un tipus màxim del 47% l'any que ve i del 45% el 2016, en lloc del 52% actual (56% a Catalunya). El tipus mitjà baixarà al 20% l'any que ve i al 19% el següent exercici, davant el 24,75% actual. La rebaixa mitjana és del 8,06% l'any que ve i d'un 4% més l'exercici següent, fins a acumular una retallada del 12,5% en els dos anys. L'impacte es notarà en la retenció de la primera nòmina del any que ve, que, segons les estimacions d'Hisenda, percebran uns 20 milions de contribuents.

Les rendes que menys notaran les rebaixes són les que superen els 30.000 euros, de manera que el pagament de l'impost seguirà recaient sobre les rendes mitges i altes.

Per la seva part, els rendiments de l'estalvi passaran a tributar a un mínim del 19% i un màxim del 23%, quan entri en vigor plenament la reforma fiscal del Govern l'any 2016; mentre que els autònoms veuran rebaixades les retencions fins al 20% el 2015 i el 19% el 2016, davant el 21% actual. Els que perceben rendes inferiors a 15.000 euros anuals ja estan disfrutant d'una rebaixa de la retenció al 15%.

El Ministeri d'Hisenda també ha rectificat el percentatge de rendes per lloguer exemptes de tributació en l'IRPF per als propietaris, que es manté en el 60% actual davant la rebaixa del 50% que contenia l'avantprojecte. També en l'IRPF s'incorpora la novetat que els més grans de 65 anys que venguin béns i els destinin a una renda vitalícia no tributaran per les possibles plusvàlues d'aquestes vendes.

El text preveu la creació dels denominats plans "estalvi 5", que podran adoptar la forma de compte bancari assegurança i que garantiran almenys el 85% de la quantitat invertida. Els rendiments d'aquest producte disfrutaran d'exempció si la inversió es manté durant cinc anys.  

A més, s'aprova una reforma de l'impost de societats, amb una millora en l'aplicació de la reserva de capitalització per a les empreses. En concret, el projecte de llei estableix com a novetat, davant l'esborrany fet públic, que el límit a la compensació de les bases imposables negatives en societats es calcularà sobre la base imposable existent abans d'aplicar la nova reserva de capitalització.

Un dels aspectes més nous de la reforma de l'IRPF és l'extensió dels coneguts com a 'impostos negatius'. Així, les famílies nombroses i amb ascendents amb discapacitat o discapacitats al seu càrrec podran cobrar per avançat una deducció de 1.200 euros anuals a l'IRPF, a raó de 100 euros mensuals, com la que actualment perceben les mares amb fills menors de 3 anys.

Notícies relacionades

En matèria de l'impost de societats, el tipus baixarà al 28% el 2015 i al 25% el 2016, davant el 30% actual, mentre que les pimes podran rebaixar el seu gravamen fins al 20% --davant el 25% actual-- sempre que s'hi apliquin dues deduccions de nova creació per afavorir l'autofinançament i l'endeutament empresarial.

Altres canvis inclosos en la reforma fiscal són la futura publicació d'una llista de morosos amb les administracions públiques.