DECISIÓ JUDICIAL

L'Audiència de Barcelona ratifica una sentència contra el canvi de preferents de Caixa Laietana

La Fiscalia veu indici de delicte en la venda de productes híbrids per part de l'entitat integrada en Bankia

1
Es llegeix en minuts

L'Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la condemna contra Bankia dictada pel jutjat de primera instància número 3 de Mataró contra la comercialització per part de Caixa Laietana d'obligacions subordinades per valor de més de 58.000 euros que van ser objecte de canvi per accions de Bankia el març del 2012.

La sentència es reafirma en la decisió d'anul·lar el contracte de compra per insuficiència de la informació proporcionada al matrimoni afectat. I és la primera de l'Audiència Provincial que resol la qüestió plantejada per Bankia sobre si el canvi de preferents i deute subordinat per accions de la mateixa entitat invalidava les reclamacions referents als errors en la comercialització d'aquests productes.

Segons destaca el Col·lectiu Ronda, que defensa els afectats, és una decisió de gran transcendència per als milers d'afectats de Caixa Laietana que han presentat demandes. L'Audiècia s'ha pronunciat d'acord amb el criteri del jutjat de Mataró, que considera que l'adquisició d'accions és un procés que no es pot separar de la compra de deute subordinat, i la considera nul·la per la falta de veracitat i transparència per part de l'entitat sobre els riscos que comportava la compra

Indicis de delicte

Per una altra part, la Fiscalia veu indicis d'un delicte d'estafa o apropiació indeguda en la comercialització de preferents per part de Caixa Laietana que investiga un jutjat de Mataró (Barcelona), però ha demanat que el cas sigui remès a l'Audiència Nacional. Així ho sostingut el fiscal en un escrit, en què s'oposa a l'arxivament de la querella per estafa contra els exdirectius de Caixa Laietana que va presentar una família perjudicada per la compra de preferents d'aquesta entitat bancària.

Notícies relacionades

El mes de desembre passat, el jutjat d'instrucció número 3 de Mataró va acordar admetre a tràmit la querella i citar com a imputats l'exdirector general de Caixa Laietana Pere Antoni de Dòria, al qui  era el seu successor al banc Josep Ibern i cinc exdirectius més de l'entitat.

Un dels directius ha presentat davant l'Audiència de Barcelona un recurs contra la seva imputació, però la Fiscalia s'hi oposa a l'apreciar indicis que la comercialització de preferents podria constituir un delicte d'estafa o d'apropiació indeguda de les quantitats invertides per la família querellant.