INICIATIVA D'UNA FIRMA CATALANA D'INFORMÀTICA

Arriben les taules tàctils

Digalix dissenya i fabrica a Barcelona dispositius tàctils interactius a partir de 42 polzades per a museus, restaurants i hotels La companyia personalitza el 'software' per als negocis

Innovació 8 La nova taula interativa de Digalix.

Innovació 8 La nova taula interativa de Digalix. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Els experts prediuen que a les cases del futur tot estarà connectat: pantalles en múltiples suports (des de la taula del menjador fins a la nevera), sincronització amb els mòbils i tauletes, domòtica... Per avançar-se al futur va néixer el 2008 l'empresa Digalix, que fabrica a Barcelona taules tàctils de gran format per a empreses i, ara, també per a particulars.

«Si volem ser el referent del futur en el sector hem de fer bé les coses ara», explica Toni Mayorgas, director executiu de Digalix, que actualment dóna feina a vuit persones. El redescobriment per part d'Apple dels dispositius multimèdia tàctils va fer veure una veta de mercat a Mayorgas, el de les grans pantalles tàctils per la qual també han apostat gegants com Microsoft (Surface). Es van posar mans a l'obra, amb la idea de crear un producte fet a Barcelona: així van néixer les primeres taules de Digalix, de 55 polzades. Es tracta d'una taula multitàctil, que poden utilitzar múltiples persones a la vegada, i que gràcies al software propi permeten des de donar informació (aplicacions en turisme o qualsevol botiga) fins a treballar-hi (Aigües de Barcelona la utilitza).

Després d'una primera resposta positiva dels clients (hotels, banca, museus...), es van adonar que havien d'adaptar millor la seva oferta a la demanda. Després de mesos de desenvolupament (el software el creen ells, i es dissenya i munta a Barcelona, encara que l'electrònica ve d'altres països), acaben de llançar el seu nou producte, la XTable XS de 42 polzades: una taula ergonòmica multitàctil d'altura regulable.

A prova de taques

Notícies relacionades

El seu públic objectiu segueixen sent els negocis, i per exemple han adaptat el software perquè la taula es pugui instal·lar en un restaurant: els comensals poden no només demanar el menjar a la mateixa taula tàctil, sinó jugar a jocs i xatejar entre ells. Tot plegat, sense preocupar-se que caigui menjar o beguda al damunt de la taula, ja que ho suporta perfectament. La taula té fins a 50 punts tàctils, cosa que significa que respon a l'instant a 50 interaccions tàctils.

La companyia, que exposa les seves taules al Mobile World Centre de Barcelona, vol arribar als particulars (costa 3.990 euros) i vol fer el salt al mercat exterior. En plena ronda de capital, espera aixecar mig milió d'euros en dos anys. L'any passat va facturar 300.000 euros en totes les branques de l'empresa (venda i lloguer de taules tàctils, prestació de serveis...), amb una quinzena de taules venudes. Aquest any espera comercialitzar el doble d'unitats.