EMPRENEDORS (5 DE 5)

Entitats xineses amenacen el negoci bancari mundial

El fons virtual Yuebao, del gegant del comerç electrònic xinès Alibaba, revoluciona el sector financer

¿T'imagines com serien els bancs de Mercadona, Zara o El Corte Inglés?

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Un servei xinès de banca electrònica basat en un fons 'on line' llançat fa poc més d'un any té més inversors que els mercats d'accions de la Xina. La pròxima revolució xinesa arribarà de la mà dels productes financers. El creixement infinit de l'economia del gegant asiàtic és impossible i ha conduït a l'expansió internacional de ciutadans i d'activitat industrial de la Xina com a vàlvula d'escapament per minimitzar l'amenaça d'una revolució social per un col·lapse econòmic.

Fruit d'aquest creixement econòmic continuat, a la Xina ha nascut una activitat financera paral·lela garantida pels gegants de la distribució. Alguns experts temen que l'activitat financera de determinats actors procedents del comerç internacional es pugui estendre a tots els ciutadans del món. Encara sembla impossible com a conseqüència de les actuals regulacions financeres, però potser no ho és tant.

Alibaba i Yuebao marquen tendència

El Banc Popular de la Xina (central) treballa per preparar una regulació adequada dels serveis financers per internet, però no preveu prohibir els nous i molt populars portals de gestores de fons en línia. Yuebao és el nou actor que marca tendència. Potser no és gaire conegut, però és el que té l'expansió xinesa (sigil·losa i imparable). El fons virtual Yuebao, del gegant del comerç electrònic xinès Alibaba, va marcar en un any d'activitat una línia de negoci que pot suposar un terratrèmol en les estructures financeres mundials tal com es coneixen actualment. Alibaba serà el principal actor de l'economia mundial en els pròxims anys, segons la majoria d'analistes. 

De moment, els fons virtuals xinesos estan regulats per la comissió del mercat de valors xinesa (CRMV), però Yuebao ha canviat les regles del joc. Yuebao s'ha convertit en una alternativa atractiva davant els bancs a l'oferir una rendibilitat del 6% TAE dels diners dipositats. En contrast, els dipòsits a la vista dels bancs xinesos ofereixen un magre 0,36%. A més, aquesta rendibilitat no procedeix de l'activitat d'intermediació financera ni està subjecta als marges entre la concessió de crèdits i la captació de passiu. Yuebao ha atret al voltant de 81.000 milions de dòlars en només nou mesos.

Compte a Mercadona o El Corte Inglés

I és que si les grans empreses capten estalvis, la perspectiva del client és que es tracta d'un simple dipòsit a la vista. ¿Us imagineu Mercadona, Zara i El Corte Inglés convertits en entitats financeres retribuint els estalvis de qualsevol (no només a la seva plantilla, cosa que ja fan) amb un 6% d'interès?

En un moment de falta de credibilitat del sector financer, qualsevol actor amb la imatge pública impol·luta pot entrar en el mercat (necessitat de fitxa bancària a part). Si, a més, el gegant de la distribució en qüestió obre un compte virtual, el client pot fer ús d'aquest compte per a les seves compres. Yuebao gestiona el saldo de caixa dels usuaris a Alipay, un sistema de pagament de tercers com PayPal ofert per Alibaba.

Microcomptes milionaris

Gràcies a Yuebao (bau.alipay.com), la gestora de fons Tianhong, que es va posar en marxa en aliança amb Alipay, es va convertir en la més gran del seu país el 2013. Yuebao va ajudar Tianhong, en només sis mesos, a elevar els seus actius gestionats fins a un valor de 250.000 milions de iuans (30.321 milions d'euros, 41.305 milions de dòlars), des del seu llançament el juny de l'any passat. Fins al gener passat, en només mig any, Yuebao va atraure 49 milions d'inversors xinesos, el 80% d'ells joves d'entre 18 i 35 anys, sovint inversors principiants, que han posat en el producte d'Alipay i Tianhong una mitjana de 4.307 iuans per persona (522 euros, 711 dòlars).

Negoci creixent

Notícies relacionades

Altres grans firmes xineses relacionades amb internet, com el motor de recerca Baidu, el popular portal d'informació i entreteniment NetEase i la web de la cadena de supermercats Suning també han obert, en els últims mesos, productes virtuals de gestió de fons per competir amb Yuebao. També ho han fet altres bancs com Ping An Bank i els estatals ICBC i BOCOM. El terratrèmol asiàtic tindrà conseqüències tard o d'hora en la manera d'entendre els negocis financers al món.

Confiança

Part del ràpid èxit dels comptes 'on line' xinesos es deu a l'atractiu que Yuebao va suposar per als usuaris ja inscrits en altres portals i serveis del grup Alibaba, com Taobao (de compravenda en línia entre particulars), T-mall (comerç electrònic d'empreses a consumidors) i els mateixos comptes de pagament per internet d'Alipay. Els analistes que recolzen les gestores virtuals defensen que són bones per als inversors, ja que a l'oferir fons recuperables a l'instant limiten els beneficis excessius dels bancs per la diferència de tipus d'interès entre dipòsits i préstecs. Yuebao (que traduït és una cosa així com 'diner sobrant') obre un nou panorama en què la partida 'compte en proveïdors' pot guanyar en importància pel seu difícil control. La qüestió és si seran capaços de generar prou confiança entre els possibles clients.

Temes:

Alibaba Bancs Xina