CONTROL TRIBUTARI

Cop al frau xinès

El fiscal demana 16 anys de presó per a un dels implicats en la xarxa d'empreses majoristes de Badalona i Sant Adrià

Les firmes importadores estan acusades d'estafar a Hisenda

Empreses xineses 8 Nau d’una empresa situada al carrer del Progrés de Badalona, el gener del 2013.

Empreses xineses 8 Nau d’una empresa situada al carrer del Progrés de Badalona, el gener del 2013. / ARXIU/ JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

«Es tracta de l'operació antifrau conjunta i simultània més gran feta a Catalunya». El delegat especial de l'Agència Tributària, Gonzalo David García de Castro, va definir així el gener del 2013 la macrooperació efectuada contra una xarxa de majoristes d'origen xinès que presumptament va defraudar a Hisenda 64 milions d'euros. Els investigadors van implicar 23 empreses importadores de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Girona. Aquesta setmana ha començat a Barcelona el primer judici contra dos administradors d'una d'aquestes companyies. La fiscalia exigeix per a un d'ells 16 anys de presó per vuit delictes contra la Hisenda Pública, i per a l'altre, dos anys de presó per un delicte. Presumptament van defraudar 1,5 milions d'euros. Altres processos judicials similars estan en curs.

El desembre del 2012, després d'un any d'investigació, l'Agència Tributària va presentar 18 denúncies contra 42 persones, la majoria d'origen xinès, i un agent de duana. Gràcies a la reforma de la llei antifrau que feia dos mesos que havia entrat en vigor, el fisc va procedir a l'embargament de 84 immobles i 240 comptes bancaris dels presumptes responsables de les empreses implicades. La normativa permetia els embargaments preventius per garantir el cobrament del deute.

En el marc de l'operatiu en què van participar 102 funcionaris es van registrar amb ordre judicial 20 locals. Així, es va poder comprovar que el volum real de les importacions realitzades per les empreses «era molt superior al que estaven declarant». Les societats es dedicaven al comerç a l'engròs d'articles tèxtils i per a regal que, en gran part, s'importaven des de la Xina. Les empreses van crear un entramat per ocultar el valor real de les importacions. Per un costat, es defraudaven els aranzels i s'ocultava un alt percentatge de les compres. Això permetia realitzar després les vendes als clients minoristes fora del circuit oficial.

Changyong P. I Suangyong L., d'origen xinès, s'asseuen aquesta setmana al banc dels acusats. Tots dos han estat administradors de la mercantil Saida Li Import Export, amb seu a Badalona. L'empresa es dedicava al comerç d'articles variats, des de roba, perfumeria, llar, joguines, bijuteria, maletes i diversos objectes de regal.

Sistema per defraudar

La fiscalia sosté que Changyong P., amb la finalitat de minvar «considerablement» la tributació, tenia establert un sistema dirigit «directament» a defraudar Hisenda. La seva empresa utilitzava una aplicació informàtica que discriminava les vendes: unes eren registrades de forma oficial i altres s'ocultaven. A més a més, la pràctica totalitat de les operacions es realitzaven amb diners en efectiu, i d'aquesta manera es facilitava el «mecanisme clandestí», incideix l'acusació.

Notícies relacionades

Els inspectors d'Hisenda van comprovar l'existència als ordinadors de l'empresa d'arxius en què es recollien vendes no incloses en el llibre de factures. També van trobar documentació de la qual es desprèn que bona part dels productes adquirits no es comptabilitzaven, albarans de vendes no registrades i papers sobre compres de mercaderia a la Xina no declarades.

El fiscal sosté que els inspectors també van constatar que el patrimoni del primer administrador de la firma, Changyong P., era de «certa rellevància». L'altre acusat, Suangyong Li, va ser nomenat administrador el juny del 2011, i per això només està acusat d'un delicte contra Hisenda. La defensa ha intentat en el judici anul·lar les investigacions.