Les obres del Canal de Panamà, pendents de la via diplomàtica

La ministra Ana Pastor s'entrevista aquest dilluns amb el president Martinelli per desbloquejar el conflicte de Sacyr i els seus socis amb l'Administració panamenya

El coordinador del GUPC, l’italià Paolo Moder (d), el gerent del projecte a la costa Atlàntica, José Pelaez (c), i el representant de la companyia, Luis Villarreal (d), participen en roda de premsa sobre el projecte d’ampliació del Canal de Panamà.

El coordinador del GUPC, l’italià Paolo Moder (d), el gerent del projecte a la costa Atlàntica, José Pelaez (c), i el representant de la companyia, Luis Villarreal (d), participen en roda de premsa sobre el projecte d’ampliació del Canal de Panamà. / Alejandro Bolivar (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El termini final de les obres del Canal de Panamà depèn de l'habilitat diplomàtica d'Espanya, Itàlia i Panamà. En un costat de la taula el consorci adjudicatari, amb Sacyr al capdavant, a l'altre, els representants dels països responsables que una obra rellevant per al planeta es porti a terme al ritme marcat.

Pastor, a Panamà

La ministra de Foment, Ana Pastor, viatja a Panamà per reunir-se aquest dilluns amb el president del país centreamericà, Ricardo Martinelli, per parlar del conflicte sorgit amb el consorci adjudicatari de les obres d'ampliació del canal de Panamà. Com a base del conflicte, una desviació de costos atribuïble per a uns al malbaratament dels responsable de l'obra, i per a altres, conseqüència d'una informació inexacta o errònia per part de l'Administració panamenya. L'efecte immediat del conflicte ha estat truncar l'evolució positiva de Sacyr a la borsa.

Compromisos trencats

El Grupo Unidos por el Canal (GUPC), liderat per l'espanyola Sacyr i integrat per la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA, va anunciar aquest dimecres que en 21 dies suspendrà les obres d'ampliació si l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) no reconeix sobrecostos xifrats pel consorci en 1.625 milions de dòlars. El GUPC es va adjudicar el projecte d'ampliació per un valor global de 5.250 milions de dòlars, dels quals 3.118 milions corresponen al contracte per a la construcció del nou complex de rescloses que permetran duplicar la càrrega que passa per la via aquàtica. Tot l'acord està ara en suspens.

Solució diplomàtica

Notícies relacionades

La solució passa per la via diplomàtica de promeses i prebendes entre països per suavitzar el conflicte. En principi està prevista la celebració de diverses reunions, una entre la ministra de Foment i el president panameny, i una altra amb la participació de les parts implicades en el projecte, com el president de Sacyr, Manuel Manrique, i representants del consorci i de l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP). També hi serà present el secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, Jesús Manuel Gracia. Una festa de responsables amb ganes de dibuixar al seu currículum personal el signe de la victòria negociadora.

Negociació oberta

L'objectiu de les trobades serà intentar que les parts arribin a una solució sobre el desenvolupament del projecte d'ampliació del canal, la suspensió del qual ha estat anunciada pel consorci Grupo Unidos pel Canal (GUPC). Martinelli, igual que els representants diplomàtics d'Espanya i Itàlia, ja han conversat sobre les possibles solucions al conflicte contractual. Tots coincideixen que hi ha la disposició de resoldre aquest assumpte perquè les obres d'ampliació es completin."Seguirem conversant", va dir Martinelli, que va afegir que aquestes reunions permetran que l'important projecte marítim se segueixi construint.