INTEGRACIÓ LABORAL
Un alberg molt social
InOut Hostel és un centre hoteler regentat per una plantilla formada en el 90% per persones amb alguna discapacitat intel·lectual
L'allotjament té una oferta d'uns 200 llits

Directora 8 Noemí Caparrós, davant una caseta magatzem de l’hostal. /
A principis del 2000, l'auge de la digitalització va provocar que el centre especial de treball Icària Arts gràfiques, en què la majoria d'empleats té alguna discapacitat, disminuís la seva activitat. Aquest declivi, unit a la necessitat de recol·locar gran part de la plantilla, va forçar la recerca d'alternatives. Davant la força del turisme a Barcelona, María José Pujol (fundadora d'Icària Iniciatives, el grup social al qual pertany la impremta) va apostar per aquest sector i, el 2005, va inaugurar InOut Hostel. Es tracta d'un alberg amb 200 llits de capacitat ubicat a Vallvidrera, en un espai cedit per l'ajuntament. La gran majoria dels seus empleats, el 90%, tenen discapacitats intel·lectuals.
L'empresa social va iniciar el projecte amb un capital social de 200.000 euros i ja hi ha invertit quatre milions. Pujol va lamentar que diverses entitats bancàries es van negar a recolzar el projecte, «per la seva filosofia innovadora». No és habitual que persones amb aquests problemes treballin en relació directa amb els clients.
No obstant, segons la directora de l'hostal, Noemí Caparrós, el que semblava que seria un obstacle va resultar convertir-se en el valor afegit de l'alberg: «La majoria dels clients que repeteixen asseguren que ho fan gràcies al tracte que reben».
Caparrós apunta que el caràcter «espontani i poc vergonyós» d'aquest col·lectiu els permet resoldre algunes situacions millor que la resta de nosaltres. «És curiós el do que tenen per comunicar-se amb hostes coreans sense parlar l'idioma», diu la directora com a anècdota.
Segons Caparrós, a més d'agradar-los molt la seva feina i de sentir-se útils, els seus respectius llocs de treball atorguen autonomia ja que com que els seus dies no laborals no coincideixen amb els dels seus pares, ells mateixos es gestionen les seves vacances: «L'any passat, per exemple, se'n van anar junts de creuer».
InOut té un restaurant de gastronomia catalana. Però, segons la directora, seria insostenible sense la facturació de l'alberg, «la nostra principal font d'ingressos».
Notícies relacionadesL'hostal manté la plantilla, al marge de l'estacionalitat del sector, per assegurar l'ocupació. La principal font d'ingressos procedeix de la facturació de l'empresa social, a la qual s'afegeixen els fons que recapta la fundació Icària i les subvencions públiques. «L'Administració abans assumia el 50% dels salaris, però les retallades han provocat que es redueixi a la meitat», lamenta Caparròs.
Per buscar sortides a aquesta retallada, l'hostal va participar ahir en la segona edició de Business With Social Value celebrat al Palau de Congressos de Catalunya.
- Tribunals Una jutge d’Andorra reactiva la causa contra Rajoy per l’operació Catalunya
- Conflicte laboral La bandera groga oneja en l’inici de la vaga dels socorristes
- Religió L’escàndol de les religioses intervingudes amenaça el ‘boom’ dels retirs secrets
- Tribunals Multa milionària a Espanya per incomplir la normativa europea de conciliació familiar i laboral
- Fruites d’estiu ¿Què és més sa, la síndria o el meló? La ciència et dona la resposta
- La pretemporada blanca El Madrid tornarà a la feina amb l’operació sortida bloquejada
- Plans per a un agost cultural pletòric
- La pretemporada blaugrana Flick manté afinat el Barça
- Dictamen històric Uribe, condemnat a 12 anys de presó domiciliària
- Escalada diplomàtica Trump envia dos submarins nuclears a prop de Rússia