impOst sobre els dipòsits bancaris

Rajoy estudiarà compensar Catalunya per la taxa a la banca

A més, se cedirà el tribut a les autonomies amb efectes des de l'1 de gener vinent

El Pressupost prorroga la moratòria del deute d'hospitals catalans

El president del Govern, Mariano Rajoy, ahir al Congrés.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ahir al Congrés. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, va confirmar ahir que el 2014 se cedirà a les comunitats autònomes l'impost estatal sobre els dipòsits bancaris amb efectes des de l'1 de gener. A més, Rajoy es va mostrar disposat a estudiar la possibilitat de compensar també Catalunya per la no aplicació del seu tribut autonòmic sobre les entitats financeres durant el 2013.

«En principi, l'any 2014 s'aprovarà com un impost estatal cedit a les comunitats autònomes l'impost sobre dipòsits bancaris», va dir Rajoy en la sessió de control del Congrés dels Diputats en resposta a una pregunta formulada pel portaveu del grup parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran Lleida. «És la nostra voluntat que entri en vigor el mateix any 2014», va afegir.

Duran Lleida va recordar que Catalunya va establir el seu propi gravamen sobre els dipòsits bancaris el 18 de desembre del 2012 i que uns dies més tard, el 27 de desembre, el Govern central el va establir com un impost estatal a tipus zero amb la intenció de desactivar els impostos autonòmics existents. El Govern va decidir que només compensaria per la recaptació perduda les comunitats amb l'impost aprovat abans de l'1 de desembre del 2012 (Extremadura, Andalusia i Canàries); però no, en canvi, Catalunya i Astúries, que van aprovar el seu tribut després.  Per aquest motiu, tant el Govern, per una banda, com Catalunya i Astúries, per l'altra, han creuat els seus respectius recursos al Tribunal Constitucional.

LA PAGA EXTRA, PENJADA / La Generalitat reclama una compensació de 500 milions per al 2013 i condiciona el pagament de la pròxima extra de Nadal dels funcionaris al cobrament d'aquesta quantitat.

«¿Compensarà tot el 2013 també Catalunya i Astúries? ¿Compensarà a partir de la reforma fiscal o amb esmenes al Senat el 2014 per aquest impost?», va preguntar Duran a la sessió de control. «Estudiarem la seva petició sobre l'any 2013», va respondre Rajoy.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja es va referir dilluns a Nova Delhi a l'existència de converses amb el Govern sobre una possible compensació a Catalunya per l'impost a la banca.

Rajoy també va anunciar a Duran la presentació d'una esmena al projecte de Pressupostos de l'Estat del 2014 per prorrogar la moratòria en el pagament de les quotes a la Seguretat Social dels hospitals concertats catalans sense ànim de lucre establerta des del 1995.