ELS MERCATS

Fent camí

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

Ciudad de ilusiones, la gran Ursula K. Le Guin narra un futur indesitjable en què un estrany d'ulls grocs apareix a la Terra sense memòria i emprèn un llarg viatge per trobar el seu destí. En un moment determinat, un vell ermità l'acull i, a l'acomiadar-se'n, li diu: «¡Adéu, pobre neci confiat! Diràs la veritat i la veritat et farà lliure. O no, com bé es pot donar el cas».

De la mateixa manera, la borsa espanyola fa setmanes que està embarcada en el seu propi camí, proclamant la seva veritat: que l'economia del país millora i que és un moment propici per invertir en els seus valors si un no es vol quedar despenjat. Com va escriure Machado de forma tan cèlebre, «caminante, no hay camino / se hace camino al andar». El gran dubte és si aquesta veritat ens farà lliures, si s'han acabat els atacs del mercat. O no, com temen alguns experts, que no descarten correccions en el camí alcista.

Notícies relacionades

Pel que s'ha vist aquesta setmana, el rumb continua sent fix i el pas, dinàmic. La millora de les previsions econòmiques del país anunciades per l'FMI s'han vist apuntalades pels aparents avanços en les negociacions entre demòcrates i republicans als Estats Units, que semblen allunyar el fantasma de la suspensió de pagaments de la potència.

L'Ibex 35, així, va tancar ahir una jornada de transició, amb una alça del 0,08%, si bé en el conjunt dels últims cinc dies va acumular una pujada del 2,63%, fins als 9.668,5 punts. Sis setmanes consecutives d'avanços, la millor ratxa des del març del 2009, amb la prima baixant cap als 240 punts bàsics.