Serra: "Ni Todó ni Loza es poden atribuir la responsabilitat de la crisi de Catalunya Caixa"

L'expresident de l'entitat intervinguda atribueix la situació a la profunditat de la crisi econòmica

Serra arriba a declarar a la comissió d’entitats financeres del Parlament, amb la presidenta, Dolors Montserrat, aquest dimarts.

Serra arriba a declarar a la comissió d’entitats financeres del Parlament, amb la presidenta, Dolors Montserrat, aquest dimarts. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / Barcelona

"Espero que cap d'ells es prengui malament el que dic, però ni Todó ni Loza són tan importants per atribuir-se la responsabilitat de la crisi de Caixa Catalunya", ha dit Narcís Serra, expresident d'aquesta entitat d'estalvis fins que es va produir la seva fusió amb les caixes de Manresa i Tarragona el 2010, en la seva compareixença aquest matí al Parlament. Serra ha eludit assenyalar responsabilitats individuals en el procés que ha conduït l'entitat a mans de l'Estat, i ha atribuït el problema a una crisi econòmica de la qual ningú va ser capaç de preveure'n el calat.

Serra, en resposta a una pregunta de Pere Aragonès, portaveu d'ERC en la comissió d'investigació sobre les entitats financeres al Parlament de Catalunya, ha criticat l'intent dels diputats de buscar responsabilitats individuals en la crisi de l'entitat. Adolf Todó, expresident de Catalunya Caixa (CX) va atribuir el 95% de la responsabilitat de la crisi al fet que fos director general de l'entitat abans que ell mateix, Josep María Loza, mentre que per a ell es va reservar només un 5% de la culpa.

No obstant, Serra, que va ser president de l'entitat entre el 2005 i el 2010, ha insistit que "el gran responsable de tot això ha sigut la crisi econòmica, la bombolla immobiliària i la caiguda dels preus dels actius immobiliaris".

IMPACTE NEGATIU

Malgrat això, durant la seva intervenció, ha explicat que després d'arribar a la presidència va observar que el model financer de Caixa Catalunya no es podia sostenir perquè s'havia concentrat excessivament en l'activitat immobiliària, per contrarestar el gran impacte negatiu que va tenir la compra de l'asseguradora MNA, que va produir un forat de 35.000 milions de pessetes.

Després de l'anàlisi de la situació, va suggerir al Banc d'Espanya que era necessari canviar la direcció de la caixa, a la qual cosa el regulador va contestar que la situació no era diferent de la de les altres caixes. Una inspecció realitzada el 2007 pel supervisor bancari va detectar que només hi havia un dèficit de provisions de 22 milions d'euros, cosa que es podia absorbir amb facilitat.

Serra, no obstant, ha insistit que s'havia de remodelar la direcció per donar un nou enfocament al negoci i que va portar a terme el canvi d'acord amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona a finals del 2007, encara que el relleu es va concretar el 2008.

Notícies relacionades

Ha afirmat, així mateix, que la indemnització que va rebre Josep Maria Loza per abandonar l'entitat va ser "rotundament excessiva", i que va fer tot el possible per reduir l'import d'acord amb un informe jurídic del despatx d'advocats Garrigues. "Li vam pagar el mínim legal que establia el seu contracte", ha dit Serra, i que segons va exposar Aragonès van ser 6,5 milions d'euros. "Loza ens va demanar molt més i vam aconseguir rebaixar la xifra", ha comentat.

També s'ha referit al fet que li va semblar alta la remuneració que va pactar amb Adolf Todó perquè s'incorporés a l'entitat --800.000 euros--, però que aquesta xifra estava en la mitjana del sector financer espanyol i era lògica per a la tercera entitat del país. Una altra cosa, ha assenyalat, és que els sous dels directius a Espanya no responen a la realitat del país.