Anàlisi

Necessitem regulació

2
Es llegeix en minuts
JORDI DOLADER

El Govern central acaba d'anunciar la seva última proposta de canvi normatiu per afrontar l'extremadament delicada situació en què es troba el sector elèctric. Una breu i precipitada anàlisi ens fa veure que tenim un greu problema amb la política energètica espanyola.

L'Executiu ha llançat una sèrie de modificacions que mouen els fonaments del model vigent i s'oposen als principis d'una regulació eficient. Segurament, l'acció del Govern central ha estat l'única possible davant la situació de rescat en què es troba el sector. Però al saltar-se tots els principis d'una bona regulació, potser ha evitat caure en una situació d'inviabilitat immediata, tot i que no ha posat les bases per al desenvolupament d'una equilibrada política energètica en els seus tres pilars: seguretat, sostenibilitat i competitivitat.

En efecte, retallar sense una altra justificació que la de reduir la suma total de costos del sistema elèctric per 2.700 milions d'euros, aportar 900 milions més des dels Pressupostos i afegir-ne 900 més a través dels peatges potser aconseguirà taponar el dèficit tarifari, però no es pot considerar que sigui una bona regulació. Bona regulació és aquella que emet els senyals econòmics adequats per a la consecució de la política energètica anunciada al mínim cost. No tenim política energètica explícita. No tenim regulador independent. I el que no sap on va, no arriba enlloc. Diu el Govern espanyol que la reforma estableix un nou règim retributiu per a les instal·lacions de generació d'energia renovable, cogeneració i residus basat en estàndards per a tecnologies. Està per veure si aquest nou marc retributiu constituirà un instrument adequat per a la protecció i foment de les tecnologies renovables.

Notícies relacionades

Pel que fa a les xarxes de transport i distribució, s'estableix una retribució homogènia adequada a una activitat de baix risc, és a dir, la de les obligacions del Tresor a 10 anys més 200 punts bàsics. Veurem si això incentiva el manteniment dels estàndards de qualitat i disponibilitat. I estableix un volum màxim d'inversió assumit pel sistema elèctric com a cost anual. Com el factor de sostenibilitat del sistema de pensions. ¡Quina poca originalitat! La reforma introdueix mesures per disminuir el cost de producció elèctrica i millorar l'eficiència de les centrals de fuel dels sistemes extrapeninsulars i insulars. ¡Passar de les declaracions als fets no serà una cosa gens fàcil!

També disminueix la retribució dels pagaments per capacitat que perceben en l'actualitat les centrals de cicle combinat, fonamentalment, i s'estableix un mecanisme de mercat per calcular interrompibilitat. ¿Encara un cicle desinversor? A més a més, s'estableix un sistema bàsic d'incentius per a les Canàries i les Balears, on l'energia eòlica i fotovoltaica és més barata que la generació convencional per ser aquesta molt més cara que a la península al no intervenir en el procés el gas natural. Quina pena d'ocasió perduda per a la bona governança. ¿Pot ser que sigui una de les malediccions d'aquest Estat?