L'Ibex

Ho explica l'holisme

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

A l'hora de realitzar una investigació científica (de qualsevol mena o disciplina, ben pensat) cal prendre una decisió de partida. Un pot decantar-se pel reduccionisme: dividir un sistema en les parts que el componen per desxifrar-lo. Però aquest mètode no sempre és eficaç. Com ja va deixar dit Aristòtil fa molts segles, «el tot és més gran que la suma de les seves parts».

Convé en aquests casos decantar-se per l'holisme, una doctrina que propugna, precisament, la concepció de cada realitat com un tot diferent de la suma de les parts que el componen. Moltes vegades és així, certament. Les borses, sense anar més lluny, ens van oferir ahir un bon exemple d'això.

El mercat és un concepte vaporós i difús que no s'explica per l'anàlisi de les seves parts. Prenguem per exemple la borsa espanyola: ahir va mirar durant tot el dia de pujar, animada per la millor dada d'activitat en el sector serveis en dos anys. Si fos un element aïllat hauria aconseguit apuntar-se una bonica pujada, però no és així.

Notícies relacionades

Les males dades de creació d'ocupació als Estat Units, els creixents rumors que la Reserva Federal podria començar a retirar les seves mesures d'estímul després de l'estiu i els dubtes sobre què depararà la reunió del BCE d'avui van enterbolir l'ànim dels inversors.

L'Ibex 35, amb tot, va ser el que menys va baixar d'entre els grans selectius europeus: el 0,86%, fins als 8.290,7 punts. La prima de risc va pujar als 292 punts bàsics. Ser part d'una cosa més gran, ja es veu, a vegades perjudica i d'altres beneficia.