MOBILITZACIÓ CONTRA LES TISORADES

Els sindicats qualifiquen d'"èxit" la vaga, amb un seguiment superior a la del març

CCOO i UGT afirmen que un 80% dels treballadors ha secundat l'aturada

Un piquet informatiu, aquesta matinada, a Mercabarna.

Un piquet informatiu, aquesta matinada, a Mercabarna. / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / JUAN RUIZ SIERRA / Madrid - ANTONI FUENTES / Barcelona

Els secretaris generals de CCOO, UGT i USO, Ignacio Fernández Toxo, Cándido Méndez i Julio Salazar, respectivament, han expressat la seva satisfacció pel desenvolupament de la jornada de vaga general convocada per a aquest dimecres, que han qualificat d'"èxit" per la "gran participació" dels treballadors, "superior" a la del 29 de març. Els dirigents sindicals s'han mostrat convençuts que les manifestacions que se celebraran aquesta tarda tindran un seguiment "multitudinari". 

Els sindicats xifren en un 80% el seguiment de la vaga general en els segons torns d'activitat de la indústria i transports, un seguiment "lleugerament superior" a l'aturada del 29 de març passat, segons han informat aquest matí. Els convocants estan "satisfets" amb el nivell de participació i han criticat que sigui el Ministeri de l'Interior el que informi del desenvolupament de la jornada, en lloc del d'Ocupació, ja que a el seu judici, el Govern vol tractar la vaga com un conflicte d'ordre públic i no com un problema social.

La primera valoració de la vaga general per part del Govern l'ha donat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha ressaltat que la jornada està transcorrent sense incidents rellevants, i que l'Executiu entén les “dificultats” de molts ciutadans, però que la protesta no farà canviar gens la via governamental. “El camí iniciat és l'únic possible”, ha assenyalat.

Per la seva part, els secretaris d'organització de totes dues centrals, Antonio del Campo i José Javier Cubillo, respectivament, així com el d'USO, Ladislao Pérez, han destacat que des de les primeres hores de la jornada d'avui el seguiment de l'aturada ha estat molt alt en la indústria, transportsports, (excepte el de Bilbao, que seria del 50% al no secundar l'aturada els sindicats nacionalistes LAB i ELA), als serveis d'escombraries i als aeroports, especialment a Barajas i al Prat.

També han destacat la normalitat de la jornada malgrat que s'han registrat alguns incidents que s'han saldat amb desenes de detinguts des de les mitjanit passada. Les centrals han rebutjat l'intent del Govern de presentar la jornada com un problema d'ordre públic. Fins i tot la Guàrdia Civil ha creat el seu propi gabinet de crisi i emet informació sobre diferents incidències.

Retencions de trànsit

La segona vaga general contra Mariano Rajoy i la tercera des que va començar la crisi s'ha deixat notar des de primera hora del matí als accessos per carretera a Barcelona i als grans centres de producció i comercials. Les principals vies d'entrada a la capital catalana han estat tallades o han patit importants restriccions a causa de les protestes de grups de piquets, segons informa el Servei Català de Trànsit.

La Guàrdia Urbana d'algunes poblacions com Badalona impedeixen l'accés a les carreteres per intentar minimitzar el col·lapse dels conductors que intentaven arribar a Barcelona. Estaven afectades la B-20, la B-10, la C-31 a Barcelona i Badalona i la N-II a Sant Andreu de la Barca.

La vaga s'ha iniciat amb la paralització de l'activitat en els torns que van començar a les 22.00 hores d'ahir a les grans fàbriques de tot Espanya, especialment les d'automòbils i dels seus proveïdors, segons han informat CCOO i UGT. Com en anteriors aturades generals, els piquets han deixat Mercabarna "gairebé paralitzada" des de la mitjanit passada, segons els sindicats.

A la Zona Franca, es podien veure més d'una desena de camions amb desperfectes per l'acció dels piquets, com ara rodes punxades per claus amb forma d'estrella, vidres trencats i pintades. Els camions estaven bloquejats a l'entrada de Mercabarna. La reparació d'una roda costa entre 300 i 800 euros, però les asseguradores han informat als camioners afectats que els tallers d'assistència tècnica no podran anar avui a canviar-la. Al polígon es veia molta tranquil·litat, amb a penes activitat, i escassa policia, a diferència de l'última vaga general de març.

Cau un 12% el consum elèctric

Després de l'inici dels horaris comercials, el descens de la demanda d'electricitat s'ha situat al voltant de l'11,84% respecte a la previsió de Red Eléctrica de España (REE) i del 12,8% comparat amb el nivell de consum existent ahir a les 10.00 hores. Els efectes en el consum energètic es van començar a notar al final de la tarda d'ahir i van ananr augmentant a mesura que començaven els torns de nit en grans indústries. A mesura que ha avançat el matí el consum registrava menors nivells de descens.

Notícies relacionades

El 14-N ha tingut la seva incidència també en el comerç. Els establiments del centre de Barcelona, per exemple, han tancat les portes de manera majoritària, mentre que als barris moltes botigues tenen la persiana a mig pujar i assumien vendes molt baixes. També s'ha notat a les escoles públiques catalanes, que aquest matí han vist com entraven a classe a penes unes desenes d'estudiants.

Els sindicats convocants de la vaga intensificaran durant el matí l'activitat dels piquets als principals centres comercials de les grans ciutats, que s'han convertit en un dels seus objectius més importants amb la finalitat de visualitzar la protesta als centres urbans.