TURBULÈNCIES FINANCERES

'The New York Times' posa la constructora de Florentino Pérez com a exemple del problema del deute privat a Espanya

El prestigiós rotatiu afirma que ACS està "fora de control" i alerta que el país pot caure en una dècada d'estancament

Florentino Pérez, el 22 de març passat, en una roda de premsa a Madrid.

Florentino Pérez, el 22 de març passat, en una roda de premsa a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

El diari The New York Times posa l'empresaACS, la constructora que presideix Florentino Pérez, com a exemple delproblema del deute privat aEspanya; un problema, subratlla el rotatiuen un article, que és més greu que el deldeute públic i que amenaça de sumir el país en una dècada d'estancament.

En l'article, firmat per Landon Thomas Jr., el diari culpa de la crisi espanyola el deute privat; que inclou la delsparticulars que es van endeutar amb hipoteques i altres crèdits, i el de lesempreses privades que, en època de bonança, es van llançar a fer inversionsvia crèdit. Aquest deute "amenaça de fer el col·lapse econòmic semipermanent en comptes de cíclic". Així, subratlla que mentre que el deute públic és del 70% del PIB --baixa comparat amb el 165% de Grècia i el 120% d'Itàlia--, el deute privat és del 134%; el més elevat del món només per sota del d'Irlanda. "El problema d'Espanya no és el deute públic, sinó el deute del sector privat", apunta un analista establert a Londres i expert a Espanya.

I com a exemple i "mirall" de tot plegat, cita elcas d'ACS, empresa "amb un deute de 9.000 milions, el doble del seu valor a la borsa, i ficada en una campanya frenètica per vendre actius i desmarcar-se de la situació que afecta l'economia espanyola".

"Els economistes creuen que una de les pitjors amenaces per a Espanya és la situació d'empreses com ACS", assenyala l'article, que adverteix que "si aquestes companyies retallen inversions, venen actius i acomiaden personal, el resultat pot ser semblant al que va passar al Japó (als anys 90); unadècada d'estancament".

"Deute fora de control"

Respecte al cas concret d'ACS, el Times subratlla, citant un informe de Crédit Suisse, que el 48% delcashflow de l'empresa que dirigeix elpresident del Reial Madridprové de projectes d'infraestructures, ara pràcticament paralitzats per la crisi, dels quals el 70% depenen del finançament públic. Així mateix, apunta com un factor que preocupa els analistes elcrèdit de 6.000 milions d'euros que la constructora va demanar per adquirir el 27,3% de la constructoraalemanya Hochtief així com el que ha invertit per adquirir accions d'Iberdrola, de la qual ara s'està desprenent. "El deute d'aquesta companyia està fora de control", opina citat pel diari Javier Suárez, analista de Nomura a Madrid. L'article també fa èmfasi en la caiguda del valor d'ACS a les borses, les accions de la qual han perdut un 40% des de començament d'any, el 27% només a l'abril.

Notícies relacionades

Després de dibuixar aquest preocupant panorama, el prestigiós rotatiu nord-americà se centra en la figura de Florentino Pérez. El defineix com un dels empresaris més destacats d'Espanya, després d'Emilio Botín, i apunta que ACS és producte de la seva gestió. L'article afirma que "al mateix temps que s'endeutava per accelerar el creixement de la seva companyia, recorria a forts préstecs per contractar estrelles per al Reial Madrid, des de David Beckham fins a Cristiano Ronaldo".

El diari considera que si bé els aficionats del Reial Madrid poden "perdonar" Pérez per acumular un deute de 500 milions en l'equip, els inversors de la seva empresa "són menys comprensius".