Lluita contra el diner negre

Itàlia vigila més la 'pasta'

La restricció de pagaments en metàl·lic regeix a Itàlia des del febrer, amb un màxim de 1.000 euros

Mario Monti imposa la mesura en sintonia amb el seu nou programa de govern

Més control 8 El primer ministre italià, Mario Monti, va anunciar al febrer més control dels diners en efectiu.

Més control 8 El primer ministre italià, Mario Monti, va anunciar al febrer més control dels diners en efectiu. / AFP/ ALBERTO PIZZOLI

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Des del febrer passat, a Itàlia no es poden efectuar pagaments en metàl·lic superiors als 1.000 euros, en aplicació d'un decret del Govern de Mario Monti aprovat el desembre del 2011. Els que superin aquesta quantitat s'han de realitzar per transferència, xec bancari nominatiu o targeta de crèdit. L'objectiu de la norma és la disminució de l'evasió fiscal i del blanqueig de diners. La mesura afecta totes les persones físiques i jurídiques.

Els funcionaris no poden rebre tampoc en metàl·lic imports superiors als 500 euros, encara que es tracti de la pensió. Per a aquest últim cas el Govern ha imposat que les jubilacions es paguin totes en un compte corrent personal, fet que va provocar anuncis de recursos de part de pensionistes que no tenien comptes bancaris. L'Executiu va resoldre la qüestió imposant als bancs, que van intentar oposar-s'hi, l'obertura gratuïta i sense comissions de comptes per a aquests col·lectius.

Sancions

La transgressió de les normes està penalitzada amb una sanció administrativa d'entre l'1% i el 40% quan es tracti d'una quantitat entre els 1.000 i els 50.000 euros. En tots els casos, la sanció no serà mai inferior als 3.000 euros. Les eventuals transgressions han de ser comunicades al Ministeri d'Economia i a l'Agència Tributària. Els bancs tenen un mes de termini per informar després de la detecció d'anomalies.

La norma ha previst que tots els xecs bancaris i xecs de caixa que superin la quantitat de 999 euros siguin nominatius. La mesura arriba a les llibretes d'estalvi al portador. La sanció per a qui ingressi més de 1.000 euros serà d'entre el 10% i el 20% del saldo, si és inferior als 50.000 euros, i d'entre el 15% i el 30%, si l'import és superior. Les llibretes al portador no podran tenir mai un saldo superior als 1.000 euros. La sanció afecta tant a qui realitza el pagament com a qui el rep.

La nova normativa italiana preveu també impedir la possible picaresca de fraccionar un pagament superior als 1.000 euros en, per exemple, una part en metàl·lic i una altra en xec, o una part en metàl·lic i una altra amb una llibreta d'estalvi al portador. El decret considera que s'entendrà com un «pagament únic», encara que sigui fraccionat, l'ingrés a nom d'una mateixa persona física o jurídica de diversos imports inferiors als 1.000 euros durant un lapse de set dies, sempre que se sospiti que es tracta d'un pagament únic.

Notícies relacionades

Abans del decret del Govern de Monti, la suma màxima a utilitzar en pagaments o ingressos en metàl·lic era de 2.500 euros. L'evasió fiscal anual està actualment estimada en uns 200.000 milions; el treball en negre, entre el 15% i el 20%. Igualment, s'estima que el volum de negocis de les màfies nacionals, que sovint blanquegen diners pagant en metàl·lic, és del 10% del PIB.

La norma italiana, igual que l'espanyola, segueix el model francès, que té disposicions legals més desenvolupades: un llindar de 3.000 euros com a màxim per a pagaments en metàl·lic i altres quantitats inferiors segons el tipus d'operació.