Vaga general del 29 de març

Els sindicats demanen sols un 25% de serveis mínims en el transport

Seat i Nissan secundaran les mobilitzacions mentre que les patronals desqualifiquen l'aturada

CCOO i UGT recalquen que un límit semblant va ser acceptat per l'últim Govern de Jordi Pujol

A la imatge, trens suprimits a Sants Estació en la vaga general del 29 de setembre del 2010.

A la imatge, trens suprimits a Sants Estació en la vaga general del 29 de setembre del 2010. / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
O. GRAU / S. SABRIÀ
BARCELONA

La vaga general del 29 de març contra la reforma laboral del Govern ja compta a Catalunya amb les adhesions dels treballadors de Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Adif. La paralització dels transports és un dels objectius prioritaris de les centrals en qualsevol vaga general, ja que, si triomfen, és un dels senyals més evidents de la paralització d'un país. Per això, han demanat als respectius governs competents (central i autonòmics, segons els casos) que s'apliquin els mateixos serveis mínims que es van dictar durant l'última vaga general del 29 de setembre del 2010. A Catalunya van ser d'un 25% del servei en les hores punta.

La vaga del 2010 també va ser contra una reforma laboral de l'Executiu, encara que llavors el dirigia el socialista José Luis Rodríguez Zapatero. La norma que es rebutja ara l'ha promogut un Govern del PP amb el suport de CiU i amb els socialistes a l'altre costat de la barrera, recolzant l'aturada.

CCOO i UGT van reclamar ahir al Govern que apliqui el 29 de març els mateixos serveis mínims que en aquella vaga o en la del juny del 2002 contra la reforma laboral del Govern de José María Aznar. Llavors, la Generalitat la presidia Jordi Pujol. Les diferències entre els serveis mínims d'una o altra vaga van ser només de detalls.

RESPECTE/ Els responsables d'acció sindical de CCOO i de la UGT, José Cachinero i Camil Ros, es van reunir ahir al matí amb el director general de relacions laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, i li van recordar que els serveis mínims de les dues vagues generals anteriors van ser el resultat d'un acord «en fred», en què havia participat fins i tot la patronal Foment. De fet, Catalunya va ser una de les autonomies en què més es van respectar aquests mínims. En aquella ocasió, la Generalitat i els sindicats van pactar el funcionament d'un 25% del servei normal en les hores punta del dia, és a dir, entre les 6.30 i les 9 del matí, i entre les 5 de la tarda i les 8 hores del vespre.

De moment la Generalitat no s'ha pronunciat sobre com dictaminarà aquesta vegada. Fonts de l'Executiu van recordar que té de termini fins a 48 hores abans de l'aturada per fixar els serveis mínims. Malgrat això, els sindicats li van reclamar que els publiqui com més aviat millor.

LÍMITS RAONABLES/ «Els acords que es van utilitzar per a l'anterior vaga general eren raonables i respectaven tots els drets. Es va evitar una conflictivitat innecessària», va recalcar Ros. Cachinero va explicar, després de la reunió a la Conselleria d'Empresa i Ocupació, que no sabia com serà finalment el decret de mínims, però va destacar que «si es manté en la línia dels anteriors, no hi haurà problemes».

Per al conjunt d'Espanya, CCOO i la UGT presentaran avui al Ministeri de Foment la seva proposta de serveis mínims de transport per a la jornada de vaga general. En aquest cas, es basen també en la proposta de mínims que van pactar amb el Govern per a la vaga general del 29 de setembre del 2010. Llavors es va garantir entre el 20% i el 40% dels vols internacionals, el 10% dels peninsulars i la meitat dels que enllacen la Península amb les illes. L'AVE va entrar en els serveis mínims (un 20%) i per a rodalies es van fixar mínims superiors als de Catalunya: una mitjana del 25% dels trens, percentatge que es va elevar fins al 30% per a les hores punta.

MARATÓ ASSEMBLEÀRIA/ Els sindicats inicien aquesta setmana una intensa marató d'assemblees a les grans empreses catalanes per aconseguir el seguiment de les plantilles a una mobilització per a la qual només queden 8 dies. CCOO i la UGT asseguren que encara queden dies per escalfar l'ambient, que a aquestes altures es troba més deprimit per la crisi econòmica que alineat amb la convocatòria de vaga general d'una manera manifesta.

Les indústries del metall i de la química seran una vegada més dos dels sectors en els quals la vaga tindrà un seguiment més important. Les dues principals empreses industrials catalanes, Seat i Nissan, seguiran l'aturada, cosa que arrossegarà els principals proveïdors del sector. «En la indústria la vaga serà un èxit», va explicar ahir el secretari general de la secció sindical de CCOO a Seat, David Matellán.

En la majoria de les petites i mitjanes empreses encara no s'ha pres una decisió respecte a aquesta qüestió. Ahir, la patronal Pimec va augmentar la tensió a l'aconsellar a les pimes que no negociïn la recuperació d'hores laborals un altre dia amb els treballadors que segueixin l'aturada el 29 de març. Segons aquesta organització, la vaga general pot deteriorar més la imatge del país i perjudicar-lo, ja que disminuirà la confiança que la UE té en

Notícies relacionades

Espanya.

En Sanitat, l'efecte es preveu desigual. Metges de Catalunya, sindicat majoritari en aquest sector, «comparteix els objectius» de la vaga però no la convoca, perquè «no considera prudent demanar un nou esforç als metges després de les dues jornades de vaga contra les retallades» el mes de novembre passat.