LA REESTRUCTURACIÓ DEL SECTOR FINANCER

Unnim davant el bon postor

Ibercaja ofereix més sortida a la caixa que se subhasta aquesta setmana, segons els experts

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

El futur d¿Unnim es decideix aquesta setmana. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha d¿anunciar el guanyador de la subhasta mitjançant la qual el grup financer català s¿integrarà («o desintegrarà», segons es comenta en el sector bancari) en un dels quatre postors que han anat a la licitació: Santander, BBVA, Popular i Ibercaja. Tot i que hi ha certa tendència a considerar que sigui qui sigui el propietari el resultat no serà diferent, no tots els intervinents en aquest procés es beneficiarien de la mateixa manera d¿aconseguir sortir vencedors en la licitació.

¿Qui hi guanya més amb l¿operació? «Depèn des de quin punt de vista es mira», responen fonts bancàries. Si es veu des del punt de vista del venedor (el FROB té el 100% del capital del grup), i considerant la decisió a partir d¿ofertes més o menys equivalents, «la millor opció per al FROB és que se la quedi Ibercaja», comenten les fonts. L¿argument és fàcil: si Unnim se suma a la fusió d¿Ibercaja, amb seu a Saragossa, i Caja3 (Caja Inmaculada, Cajacírculo i Caja Badajoz), aquestes dues entitats d¿estalvi no hauran de fer un nou moviment de consolidació per guanyar les dimensions que les portin al nivell dels 100.000 milions d¿actius, que s¿ha fixat oficiosament com el mínim per poder sobreviure.

«Amb la fusió, les dues caixes es donen un any més per poder complir els requeriments del decret Guindos, però després haurien de buscar un altre soci, igualment». Si el FROB decideix finalment una altra opció, deixa un problema sense solució. Ibercaja també ha negociat amb Banca Cívica, amb la qual s¿ha rumorejat que podria afrontar una integració posterior, però el seu interès s¿ha refredat per culpa de les pugnes internes en aquesta entitat.

MENYS SOLAPAMENT / Des del punt de vista del comprador, és clar que guanyaria en mida i quota de mercat en un territori en què té una presència inferior a la dels seus contrincants. Dels quatre candidats, Ibercaja és la que menys solapament té amb la xarxa d¿Unnim, pràcticament mínim al Vallès i Osona.

I des del punt de vista de l¿entitat catalana, la complementarietat resulta un actiu important, sobretot per als treballadors: «L¿opció que més ens interessa és la que respecti el nombre més gran possible de llocs de treball», afirma Joan Viana, del sindicat UGT.

«Mantenir l¿activitat de l¿obra social és bàsic per a nosaltres», diu Dolors Llobet, de CCOO. Sens dubte, la cultura de caixa d¿estalvis de la qual procedeixen Ibercaja i Caja 3 facilita una entesa en aquest sentit.

El segon candidat més ben col·locat en les quinieles dels analistes és el Popular, que ha portat a terme la integració del Banco Pastor «a pols», sense cap tipus d¿ajuda pública. Unnim li aportaria un esquema de protecció d¿actius (EPA), que li facilitaria abordar el sanejament immobiliari decretat pel Govern central. Però fonts financeres apunten que el FROB té dubtes sobre el fet que el Popular pugui encaixar les dues fusions alhora.

ADJUDICACIÓ DE CATALUNYACAIXA/ Per als dos grans, Unnim aporta quota a Catalunya, tot i que l¿entitat no encaixa excessivament en la seva estratègia. Per contra, Unnim quedaria fagocitada i desintegrada en les grans estructures del Santander i el BBVA, entitats que no tenen tradició d¿obra social i estan obligades a complir objectius i compromisos de rendibilitat amb els seus accionistes.

Notícies relacionades

A més a més, els dos grans bancs es tornaran a veure les cares probablement en la batalla que s¿entaularà per adjudicar-se CatalunyaCaixa i Nova Caixa Galicia, que són les dues entitats que el FROB té en la seva llista a continuació d¿Unnim per procedir a la seva col·locació, segons assenyalen algunes fonts del sector financer espanyol.