Canvis en els comptes públics

Hisenda crea desconcert amb l'última recomanació de l'IBI

Sabadell intentarà rebaixar l'impost eliminant el 4% d'increment local

Mataró, que aplica una pujada del 32%, reclamarà una nova revisió cadastral

Vista aèria del municipi de Sabadell.

Vista aèria del municipi de Sabadell. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ
BARCELONA

Mal assumpte si una circular per aclarir els criteris d'aplicació d'un decret causa més ­confusió. Això és el que està passant amb la carta enviada per Hisenda als ajuntaments en què els «re­comana» que s'eviti «l'acumulació d'increments» en el tipus de l'IBI, i que no sumin a la forquilla del 4% al 10% decretat pel Govern el 30 de desembre la pujada local decidida anteriorment.

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que havia aprovat un augment del 4% al qual va afegir el 10% del decret, va declarar ahir que «amb tota la prudència» intentarà «complir la recomanació» i limitar l'increment al 10%. Encara que va advertir que una simple recomanació, sense cap més suport legal, crea inseguretat jurídica. Aquesta opinió la comparteixen també experts tributaris. L'Ajuntament de Terrassa, amb una pujada del 15%, i el de Santa Coloma de Gramenet (13,1% de pujada) esperen que el Govern incorpori la nota aclaridora «en un text legal» per tenir «total garantia» abans de prendre una decisió.

L'Hospitalet del Llobregat ja ha suprimit la pujada local del 8% i aplicarà només el 10% del decret. Antoni Balmón (PSC), alcalde de Cornellà, va reiterar ahir que mantindrà la pujada del 4%, dos punts per sota del que li correspondria, digui el que digui Hisenda.

Mataró, que no està afectada pel decret perquè va revisar el cadastre en pleboomimmobiliari i que va aprovar una pujada del 32%, ha reclamat una nova revisió cadastral amb l'objectiu d'abaixar la valoració dels immobles de cara al futur. Lleida, que també va revisar el cadastre el 2005, tampoc està afectada.

Tarragona, amb un increment del 19,5%, de moment no respon. Igual que Reus (17%), tot i que en aquest cas amb la dificultat que va posar en marxa el pagament avançat voluntari d'impostos a canvi d'una reducció del 3% i ja ha cobrat rebuts de l'IBI amb l'augment, informaRafael Morales.

Notícies relacionades

A Girona, l'ajuntament va congelar l'IBI i només aplicarà l'increment del 10% que va decretar el Govern. A Figueres, el consistori va aprovar un augment del 5% previ, i la pujada final és del 15%. El regidor de l'àrea Econòmica, Manel Toro, va explicar ahir que «estudiarà» la notificació d'Hisenda i que «per ara» no descarta «cap mesura».

A Tossa de Mar, que és el municipi de les comarques de Girona que més apujarà l'impost (el 54%), l'alcaldessa, Gisela Saladrich, ho va justificar al·legant que era imprescindible actualitzar aquest tribut, ja que no s'havia tocat des de feia molts anys, i perquè era «necessari per pagar els deutes de l'ajuntament», informa Ferran Cosculluela.