EFECTES DE LES RELACIONS INTERNACIONALS EN ELS NEGOCIS

Repsol acosta Cuba i els EUA

La petrolera iniciarà una exploració en aigües profundes del golf de Mèxic

El projecte suposa un avanç en el diàleg entre Washington i l'Havana sobre seguretat petrolera

Curiositat 8 La plataforma de Repsol a Cuba.

Curiositat 8 La plataforma de Repsol a Cuba. / EFE / ALEJANDRO ERNESTO

2
Es llegeix en minuts
HUGO L. SÁNCHEZ
L'HAVANA

Cada metre que l'espanyola Repsol perfori en breu en zones cubanes del golf de Mèxic serà, sense proposar-s'ho, un punt a favor de resoldre mig segle de males cares i retòriques enverinades entre Washington i l'Havana. El destí ha volgut que aquestes aigües, escenari de naufragis i traficants de persones fugint de l'illa i rebutjats a Florida, constitueixin una espècie de taula de negociacions en aquest món on el petroli sembla que ho decideixi tot.

El diariGranma i tots els espais de notícies de la televisió van informar la setmana passada que Repsol reiniciarà, en els pròxims dies, l'exploració petrolera en aigües profundes de la Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) de 112.000 quilòmetres quadrats.

Repsol, aquesta vegada en associació amb la noruega Statoil i l'índia ONGC-Videsh, va fer un primer intent de trobar hidrocarburs fa vuit anys i és una de les nou empreses estrangeres amb lots contractats en aquesta zona. Ara, el pou s'ubicarà 22 milles al nord de la costa cubana, al bloc de Jagüey. Repsol té els drets per a sis dels 59 blocs de la ZEE amb reserves calculades de 5.000 a nou milions de barrils de cru.

Manuel Marrero, especialista principal de petroli del Ministeri cubà d'Indústria Bàsica, va comentar recentment:«Tots estem esperançats, sense falses esperances tontes, que existeixen probabilitats de trobar jaciments de petroli i de gas grans».

La plataforma semisubmergible que s'utilitzarà és la Scarabeo 9, indica el diari del Partit Comunista. Fabricada a la Xina i Singapur, va ser verificada per autoritats cubanes de la seguretat marítima i el medi ambient.

Notícies relacionades

El rotatiu va ometre que, a sol·licitud de Repsol, la plataforma va ser certificada abans per l'Oficina de Seguretat i Legalitat Ambiental del Departament de l'Interior i el Servei de Guardacostes dels EUA. El secretari nord-americà de l'Interior, Ken Salazar, que es va entrevistar a Madrid al juny amb Nemesio Fernández Cuesta, director d'exploració de Repsol, va dir llavors que la petrolera va acceptar«voluntàriament complir les regulacions dels Estats Units» al golf.

La revisió de la plataforma és, d'una manera indirecta, el punt més avançat de Washington i l'Havana per dialogar sobre seguretat petrolera perquè entre aquests dos països no existeix mecanisme bilateral per poder fer-ho. En el fons, darrere de tot això, a favor d'una entesa entre dos governs enemics, hi ha el fantasma del pitjor desastre del golf de Mèxic, que va ser causat per British Petroleum l'any 2010.