HISTÒRIES MÍNIMES

Rutes a la fi del món

L'agència de viatges Tuareg cobreix 200 destins més enllà del turisme convencional

Vendrell va començar fent pràctiques a Tuareg sense haver trepitjat l'exterior. El seu primer viatge va ser al Marroc i no ha parat. Per ell, veure món serveix per prendre consciència de la diveristat i perdre la por del que és diferent.

Rutes a la fi del món_MEDIA_1

Rutes a la fi del món_MEDIA_1 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
MIREIA SAINZ
BARCELONA

De l'Antàrtida al pol Nord i de l'Amazones al Kilimanjaro, l'agència de viatges catalana Tuareg ofereix a tot turista convertir-se en explorador amb el mínim risc i la màxima autenticitat possibles.

«Som un operador al vell estil: no contractem els paquets per internet o en fires», explica Jordi Vendrell, soci i gerent de la firma.«Anem a conèixer cada destí en persona i aleshores escollim un proveïdor local que englobi les rutes seleccionades».

El director assenyala que entre els 14 membres de la plantilla han recorregut el 90% dels més de 200 destins que tenen en cartera, i ell mateix n'ha visitat una quarta part.«A la ciutat de Barcelona hi ha 15 o 20 agències que s'autodenominen de viatges alternatius -afirma-,però en realitat només som cinc o sis les que planegem els recorreguts directament».

És possible que la cultura espanyola sigui diferent, que en general apreciem la nostra individualitat. Cada vegada és més freqüent escoltar queixes sobre l'efecte ramat en els viatges de baix cost, on el turista es troba apinyat amb mig centenar de persones en un autocar, que a toc de xiulet baixa per fer la foto de rigor durant els cinc minuts de torn.

«En cap cas els nostres grups superen les 15 persones-riu Vendrell-.

De mitjana són de 9 o 10 viatgers per expedició». La raó és simple: més flexibilitat sobre la marxa i garantir una experiència que fuig del turisme industrial.

Tuareg, que aquest any compleix tres dècades d'història, pot dissenyar viatges a la mesura d'una sola o de més persones. I a la pàgina web indica preus per a parelles, grups de quatre o de sis, des de 800 euros per a destins com el Marroc i a partir de 4.500 euros per a l'Antàrtida, sempre amb transport inclòs.

«A cada viatge mostrem al client els punts d'interès indispensables, ¡seria una llàstima no fer-ho!», exclama Vendrell, graduat al Centre d'Estudis Tècnics Turístics (CETT).«Però de seguida sortim de l'estàndard: fem servir els transports locals per arribar fins a les comunitats autòctones o la naturalesa verge».

Així, el client pot interactuar amb les tribus nòmades del Sàhara o acostar-se a pocs metres de goril·les de muntanya en el seu entorn natural, tots ells en llocs remots on les infraestructures turístiques són inexistents o precàries.

«Creiem que el futur dels viatges d'aventura es troba a brindar experiències temàtiques, com un eclipsi de sol a Queensland o la migració de balenes a la Baixa Califòrnia», afirma l'expert, que va començar a l'empresa quan s'havia acabat de graduar i va acabar sent un dels dos socis al cap de quatre anys.«Els que s'hi apunten, senten un xut d'adrenalina», assegura.«Per a mi, per exemple, el desert és el millor lloc del món, perquè no té artificis i paisatgísticament és imbatible».

De moment, són 2.000 els clients que van contractar uns 1.200 viatges a Tuareg l'any passat, cosa que va generar una facturació de 5,7 milions, que suposa una caiguda del 16% respecte de l'any anterior.

«La crisi també ens ha passat factura -lamenta Vendrell-, es venen menys viatges perquè la gent té menys recursos».

La situació empitjora quan les opcions més barates comprenen les del món àrab, ara no disponibles per la inestabilitat de la zona.«Per a aquest any esperem mantenir les vendes del 2011, tot i que els marges també decreixen», reconeix el responsable.«Els 50.000 euros de beneficis de l'exercici anterior els hem reinvertit al 100%», confirma.

Notícies relacionades

Tuareg va ser fundada per Francesca Marsà el 1982 com una agència de viatges tradicional. Mitja dècada més tard es va reconvertir per atendre un turista una mica més gurmet, que no disposa del temps, de les ganes o de la visa or per muntar-se sol una expedició atípica i gairebé personalitzada.

«El 50% del nostre públic viatja sol, és mixt i té al voltant de 40 anys», indica Vendrell. I afegeix:«Actualment el viatge alternatiu és còmode: no requereix carregar amb una motxilla a l'esquena ni necessàriament tampoc implica caminar quilòmetres, està obert a tothom».