L'Ibex

Mortificació i aplaudiments

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

Em torna boig la teva austeritat. Això podria dir la cançó de moda. Lletra i música d'Angela Merkel, amb Nicolas Sarkozy més d'aplicat assistent que de col·laborador estel·lar. I un cor de nens de la resta d'Europa interpretant la tornada en segon terme. La platea, és clar, plena d'inversors aplaudint fervorosament.

Doncs bé, recordem que austeritat és la «mortificació dels sentits i passions», segons la RAE. I que mortificar significa «afligir, disgustar o causar pena o molèstia». O bé, «domar les passions castigant el cos i refrenant la voluntat». O també, en termes mèdics, «danyar greument alguna part del cos». Un futur encoratjador, és clar...

Notícies relacionades

Però aquestes subtileses semàntiques tenen poc èxit en els mercats. Els plans de «refundació europea» -en paraules de Sarkozy, el mateix que va proclamar fa un parell d'anys la mateixa sort per al capitalisme, reforma de la qual no hi ha notícia- estan provant estupendament. L'Ibex 35 va pujar ahir l'1,72%, fins a arribar als 8.705,8 punts, i va continuar la ratxa de la setmana passada, la millor en tres anys.

Més rellevant va ser el fet que la prima de risc espanyola baixés per sota dels 300 punts bàsics per primera vegada des del mes d'octubre. La caiguda dóna un descans al BCE, que la setmana passada va reduir les seves compres de deute un 50%, fins als 3.662 milions d'euros. S'ha de reconèixer que el malalt accepta bé la medicina. Però tampoc convé oblidar que els metges van empitjorar el seu estat. L'austeritat és una espècie d'odi al plaer, va dir algú alguna vegada.