LA CRISI DE L'EURO

Cameron xoca amb Sarkozy

La Gran Bretanya i Suècia reclamen poder discutir sobre els assumptes exclusius de la moneda única

1
Es llegeix en minuts
E. O. / BRUSSEL·LES

La progressiva integració política dels membres de la zona euro està despertant creixents suspicàcies entre els altres 10 països comunitaris que no formen part de la Unió Econòmica i Monetària i que temen veure¿s marginats i perdre influència política a la Unió Europea (UE).

La generalització de cimeres de l¿eurozona i els plans per a una nova reforma del Tractat de la UE, que inclogui una coordinació econòmica encara més gran a l¿eurozona, va provocar ahir una primera rebel·lió d¿aquests 10 països, liderada per la Gran Bretanya. La discussió entre els dos grups de països va ser el tema que va ocupar més temps de la cimera a Vint-i-set.

El president de la UE, Herman Van Rompuy, i també els líders de la zona euro es van veure obligats a acceptar finalment la convocatòria d¿una nova cimera de la UE a Vint-i-set, que no estava prevista, per dimecres, abans de la cimera ja anunciada de l¿eurozona.

La nova cimera va ser exigida pel primer ministre britànic, David Cameron, per poder discutir els plans de reforç del govern econòmic de l¿eurozona, però va comptar amb el suport actiu de Polònia, Suècia i la República Txeca.

Aquesta cimera va ser acceptada a contracor, després d¿una oposició frontal inicial del president francès, Nicolas Sarkozy, que va comptar amb el suport d¿Espanya i altres països. Van Rompuy, conciliador, va anunciar que s¿informarà els altres països«si és possible, a cada ocasió abans de les cimeres de l¿euro», però va subratllar que«els que comparteixen una moneda comuna han de prendre les decisions sobre aquesta moneda».

Cameron també va reclamar que els països que no formen part de l¿eurozona puguin discutir de forma habitual les qüestions relacionades amb la moneda única, ja que«tenen implicacions per als seus interessos econòmics». França, Alemanya, Espanya i altres països s¿hi oposen, perquè temen que es pretenguin utilitzar per condicionar les decisions o frenar el procés d¿integració de l¿eurozona.

Notícies relacionades

Cameron tem que aquesta integració desemboqui en l¿adopció de legislació que pugui perjudicar els interessos de lacityfinancera londinenca. El primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, va argumentar que les qüestions específiques de la zona euro s¿han de tractar també entre els Vint-i-set perquè les seves decisions«poden interferir en les estructures col·lectives de la UE, com el mercat únic».