CREIXEMENT DE L'ACCÉS A LA XARXA

El trànsit mundial a internet es quadruplicarà l'any 2015

El consum de dades a través del mòbil creix a un ritme del 92% anual

Les operadores adverteixen que les infraestructures es poden col·lapsar

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Ordinadors, portàtils, miniordinadors, telèfons mòbils, tauletes... La quantitat de dispositius amb capacitat per connectar-se a internet de què disposen els usuaris creix dia a dia. Si bé fa uns anys les connexions a la xarxa es produïen des de l'ordinador (i gràcies) i pagant per cada segon de connexió la bestiesa de quatre pessetes per minut, en l'actualitat la varietat de dispositius i les tarifes planes multipliquen dia a dia el trànsit de les xarxes. Tant és així que Cisco prediu que el nombre de dispositius connectats a la xarxa serà de més de 15.000 milions, dues vegades la població mundial, de cara a l'any 2015.

Aquesta gran quantitat de dispositius comportarà, també, un augment considerable del trànsit, que segons la companyia es quadruplicarà l'any 2015, i arribarà als 966 exabytes per any. Aquest increment del trànsit, segons Cisco, serà motivat perquè hi haurà més dispositius i per l'increment del nombre d'usuaris d'internet. «El 2015 hi haurà gairebé 3.000 milions d'usuaris d'internet, més del 40% de la població mundial projectada», assegura la companyia en un dels seus últims informes.

VÍDEOS / També augmentarà la velocitat de connexió mitjana (28 Megabits per segon l'any 2015) i, sobretot, es produirà un augment del trànsit del vídeo, un dels productes que més dades consumeix: d'aquí a quatre anys, es calcula que es transmetrà un milió de minuts de vídeo cada segon.

Per tipus de dispositius, el que més creixerà serà el trànsit de dades a través dels telèfons mòbils, que evolucionarà a una velocitat del 92% anual. No obstant, l'accés a internet des de l'ordinador continuarà sent majoritari: el 2010, els ordinadors van generar el 97% del trànsit total dels consumidors a internet, percentatge que es reduirà fins al 87% l'any 2015.

Notícies relacionades

Aquest panorama d'aparent evolució amaga una problemàtica que preocupa el sector: tot aquest trànsit de dades ha de passar per unes infraestructures que, si continua aquest creixement i no s'hi inverteix, es podrien saturar.

Aquestes, majoritàriament, són finançades per les operadores de telefonia, que han advertit que no podran afrontar soles una inversió d'aquest volum. «Els buscadors usen les nostres xarxes sense pagar res. Això no podrà seguir així», va assegurar el 2010 el president de Telefónica, César Alierta. Les telefòniques (China Mobile, AT&T, America Móvil, Vodafone) van apuntar a Google, amb qui van assegurar que «mantenen converses» per arribar a un pacte, encara que aquest acord, de moment, no s'ha produït.