AVANTATGES I DESAVANTATGES DELS AVENÇOS TECNOLÒGICS

(De) pendents del mòbil

L'avaria de Blackberry posa en relleu la importància de l'ús dels 'smartphones' entre tots els públics

(De) pendents del mòbil_MEDIA_3

(De) pendents del mòbil_MEDIA_3

3
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERES

Els usuaris de Blackberry no han tingut més remei que experimentar aquesta setmana una estranya sensació anomenada silenci. Amb l'avaria de la firma canadenca RIM (fabricant dels telèfons intel·ligents amb teclat més famosos del mercat), correu electrònic, navegació web, missatgeria instantània i la majoria d'aplicacions (les que utilitzen internet) van quedar inutilitzables durant pràcticament tres dies. Mentre que algunes persones van redescobrir que es pot viure perfectament sense estar el 100% del temps connectades, altres s'ho van passar realment malament, com si els faltés una part del cos. Els experts eviten qualificar-ho d'«addicció», però recorden que, tot i que els smartphones aporten nombrosos avantatges, també tenen inconvenients.

«Hi deu haver alguns casos, però jo no qualificaria d'addicció en sentit tècnic la dependència de la Blackberry, sinó que és un hàbit que s'ha instaurat en la societat moltes vegades derivat per la pressió d'estar disponibles les 24 hores del dia», explica el professor d'estudis de psicologia i ciències de l'educació de la UOC Manuel Armayones. «Va començar per estalviar temps, enviar alguns correus i consultar documents. Però, en molts casos, mirar la Blackberry cada dos minuts s'ha convertit en una necessitat. Fer-ho ens agrada perquè ens produeix la falsa sensació de tenir-ho tot controlat. Cosa que és impossible perquè el volum d'informació és molt gran».

Dilluns a dos quarts de dotze del matí van començar els problemes per a Blackberry, i aquests no es van solucionar fins dijous a última hora. Durant aquest temps, dos milions d'espanyols no van poder accedir als serveis de la firma que requereixen connexió a internet, i es van haver de conformar amb els «vells SMS», segons Armayones, i les trucades. «La vida va continuar. No ens van fer fora de la feina, no vam perdre el negoci de la nostra vida... Perquè la majoria del que generem a través de la Blackberry és obviable», afegeix.

DE L'EMPRESA A L'HORA DEL PATI / Durant anys, Blackberry va focalitzar els seus esforços a captar el públic empresarial, però els últims anys ha enfocat la seva estratègia comercial cap a tots els públics, i sobretot ha captat adolescents (el servei és relativament barat i xatejar és molt fàcil amb aquests telèfons). Sense oblidar que molts pares han comprat una Blackberry als fills per tenir-los més controlats.

¿Vivim excessivament connectats? «Estem en l'adolescència tecnològica. Fem servir massa dispositius i fomentem la no-desconnexió», recorda Armayones. I aquesta tendència anirà a més, perquè cada vegada tenim més dispositius amb capacitat de connexió a la xarxa. «Els terminals tenen cada vegada més funcions i, a sobre, són més barats. La venda de smartphones s'ha disparat», assegura Julián Atienza, responsable d'estudis de TNS sobre ús del mòbil. Segons l'estudi La Societat de la Informació al món, de la companyia Orange, l'any passat es van duplicar les vendes de telèfons intel·ligents.

Notícies relacionades

El treball de TNS indica que 4 de cada 10 usuaris de mòbil espanyols es connecten a pàgines web a través del seu telèfon, el 17% més que fa un any. Entre les categories que més pugen hi ha les xarxes socials: el 46% ja fa servir el seu mòbil per consultar Facebook, Twitter o Tuenti (28% fa un any). També augmenta la missatgeria instantània des del telèfon mòbil: en un any, els usuaris de Whats- App, Facebook, MSN/Windows Live i similars a Espanya han passat de ser 2,56 milions a 4,51 milions, el 76% més.

MADURESA / Missatges, xarxes socials, vídeos, informació, banca, compres, música, jocs... Totes aquestes, funcions dels telèfons mòbils que, no obstant, «es poden portar a terme com s'ha fet tota la vida a través d'altres canals», recorda Armayones. «En altres països, als parlamentaris se'ls obliga a apagar la Blackberry a partir de les 7 del vespre», afegeix el professor com a símbol de «maduresa tecnològica». «La majoria dirà que aquests dies d'aturada ha trobat a faltar el mòbil. Però no m'ho acabo de creure. La majoria, n'estic més que segur, s'ha sentit alleujat», conclou.