TENSIÓ ENTRE LA GENERALITAT I LA INDÚSTRIA

Les farmacèutiques reclamen a l'ICS un deute de 203 milions d'euros

El conseller Boi Ruiz endarrereix fins després de les eleccions una reunió amb la patronal sobre la rebaixa de l'11% de la despesa en medecines

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / Barcelona

Fins ara, les friccions entre la indústria farmacèutica i l'Administració estaven limitades al Govern central. No obstant, la tisorada anunciada per l'Executiu d'Artur Mas ha tibat les relacions també a Catalunya. Davant els plans del departament de Salut de reduir en un 11% la despesa en medicaments, la patronal Farmaindústria ha recordat que els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) tenen un deute pendent amb els laboratoris que puja a 203,8 milions d'euros.

La demora en el pagament per part de la Generalitat va fer créixer la pilota del deute un 19% el 2010 i va situar Catalunya com la sisena comunitat amb més factures pendents darrere d'Andalusia, València, Madrid, Castella i Lleó i Múrcia. En el conjunt de l'Estat, el deute acumulat es va disparar fins als 4.400 milions. El termini mitjà d'abonament de les medecines sol·licitades per l'ICS es va incrementar en 70 dies en comparació amb el 2009 i va tancar l'any passat en 245 dies de demora, segons les dades de Farmaindústria. 

Notícies relacionades

L'ICS va confirmar que el deute correspon a despeses que estan "tramitadei pendents que s'efectuï el pagament". I el pitjor, segons les companyies consultades, encara ha d'arribar. Farmaindústria va sol·licitar una entrevista amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, per saber els detalls de la reducció de la despesa farmacèutica en un 11% i exposar els riscos que suposaria, especialment per als laboratoris familiars catalans encapçalats per Almirall, Esteve, Uriach i Ferrer. De moment, l'entrevista haurà d'esperar fins després de les eleccions municipals del dia 22.

>> Més informació a e-PeriódicoMés informació a e-Periódico