EMPRESARIS DE FUTUR
Bufandes de l'àvia
Antonia Cabrera transforma la seva passió pel punt en una botiga al Facebook
És una emprenedora de 54 anys amb una experiència de 40 anys en una empresa familiar de transport. Dedica el seu temps lliure a la venda de complements de punt, el seu negoci vocacional, amb l'ajuda del seu fill Oliver Henares (a la foto).

Bufandes de làvia_MEDIA_1 /
Una nova marca acaba de néixer en l'atribolat sector del tèxtil. L'origen és propi d'una sèrie televisiva. En un capítol dels Simpson, la mare (Marge) decideix aprofitar la seva habilitat en la cuina per obrir una franquícia de venda de galetes salades en forma de llacets (pretzels). Si es canvien les pastes per peces de punt i Marge per Antonia Cabrera, ja tenim els elements bàsics que han permès el llançament de Grandma Republic.
Marge Simpson es passava hores i hores a la cuina elaborant els típics llacets dels Estats Units que venia amb un carro. Antonia Cabrera dedica entre sis i vuit hores diàries a confeccionar complements de punt al taller que ha muntat a casa seva.
En lloc d'obrir una botiga o una parada en un mercat, Cabrera ha aprofitat les facilitats de les noves tecnologies per vendre el seu gènere a través d'una pàgina del Facebook presidida pel seu escut, format per un cabdell de llana enfilada per dues agulles. A més a més, les seves peces es poden comprar en sis establiments de l'àrea de Barcelona.
Iniciativa familiar
Un ninot gran d'hivern, 30 euros; una bufanda llarga de nen, 30 euros; una bufanda de coll, 43 euros. Aquestes són algunes de les peces de roba a la venda que apareixen a l'accedir a la botiga virtual creada fa uns quants mesos. És un negoci casolà que va començar al menjador de casa seva. En un dinar familiar, els fills de l'Antonia van proposar la idea de compartir la seva habilitat amb la llana. Tot va començar a rodar i un fill publicista, Oliver Henares, va posar el màrqueting necessari en aquella iniciativa. «En termes d'una gran empresa, jo sóc el director de màrqueting i la meva mare és la directora de producte», afirma l'Oliver.
Antonia Cabrera ja està familiaritzada amb el funcionament d'una empresa. Té una àmplia experiència en Transportes Tenes, una companyia de la família que té com a principals clients hotels i altres empreses del sector de l'hostaleria. És una mostra de l'elevada taxa d'emprenedors que hi ha a Catalunya, que arriba fins al 6,38% de la població, cosa que representa més de 300.000 persones amb un negoci propi. Es tracta del nivell més alt registrat a Espanya, segons l'informe GEM.
L'objectiu amb què neix Grandma Republic és una mica atípic. No és tant fer negoci, sinó compartir una afició obtenint uns ingressos que no paguen la feina que hi ha darrere de cada peça.
Una bufanda que es ven per 43 euros, amb despeses d'enviament incloses, té unes 10 hores de feina conscienciosa de confecció. «Si hagués de cobrar les hores que dedico, els preus serien molt més cars perquè a més a més utilitzo llana de bona qualitat», afirma l'Antonia.
La base de la marca és explotar la tendència vintage en la moda. Les peces tradicionals estan tornant, però renovades. «És una pena que es perdin els costums. La meva àvia
-afegeix- feia ganxet i avui això sona molt estrany. Volia recollir el que em van ensenyar amb productes moderns».
Creixement limitat
Amb l'augment de les comandes a causa de l'efecte multiplicador del Facebook i la campanya de Nadal, Cabrera es planteja la possibilitat de fitxar algú de reforç. Pot ser el primer pas en el creixement, encara que Grandma Republic no té vocació de ser més gran.
Notícies relacionades«Em plantejo agafar una persona perquè m'ajudi, però sota la meva supervisió. No vull muntar una cadena perquè la marca ha de seguir sent casolana de debò, sense producció massiva», explica l'ànima de la nova empresa.
Fins i tot a les botigues amb les quals té un acord de subministrament, només es troben unes quantes peces de diversos models. En el fons, també es tracta de dosificar una producció que és premeditadament limitada i que té com a principal via de comercialització la plataforma on line del Facebook. Potser per aquest motiu, el perfil dels compradors és majoritàriament el de joves que viuen en grans ciutats. Per exemple, en un mateix dia van enviar paquets a Londres, Tòquio, Saragossa i València. És l'avantatge de disposar d'una botiga virtual en lloc de dependre únicament d'establiments al carrer o d'un carret com el de Marge Simpson.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- 40 anys de ‘retorn al futur’ Un DeLorean es passejarà el dia 29 per Barcelona
- De ruta per LLancà Els camins de la tramuntana
- CATA MAYOR La bona brasa marina arriba a Sabadell
- Restaurants a prop del mar per menjar després de la platja
- Dues propostes Viatjar a Tòquio i Beirut sense sortir de Barcelona