Anàlisi

Simón Rosado: gran persona i gran sindicalista

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Gallego
Joan Carles Gallego

Exsecretari general de CCOO de Catalunya

ver +

Simónés un dels dirigents històrics de CCOO. Poques coses del que és avui CCOO de Catalunya s'expliquen sense la dedicació i el compromís de tanta gent comSimón,que quan era un jove treballador a la Derbi es va comprometre amb els companys per organitzar-los en la defensa dels seus interessos, els concrets a l'empresa i els generals a la societat. I tampoc s'explica el que som com a país sense entendre el paper queSimón-i moltes altres persones com ell, d'orígens i condicions diverses, preocupades per les condicions en què viu i es relaciona la gent, per la llibertat i la igualtat- han jugat en la construcció social i política del país que tenim. La tossuderia per combatre la realitat laboral i social injusta i la capacitat per establir xarxes i complicitats en forma d'organització han permès fer avançar les coses.

Simón és d'aquelles persones que han dedicat temps, capacitat, sentiments, bona part de la seva vida a organitzar els treballadors i a defensar els seus companys i companyes des del sindicat. Va començar quan la distància entre el sindicat i la política era més curta i menys enrevessada, quan la lluita per la justícia social era la lluita per la llibertat política, quan l'aposta per construir la independència sindical ens unia, quan fer créixer aquest sindicat que avui és CCOO de Catalunya era una prioritat per defensar millor els interessos dels treballadors i treballadores.

Davant la crítica ferotge i interessada que s'ha fet al sindicalisme, el trajecte vital deSimón Rosado mostra la realitat de qui ha estat la veu dels treballadors i treballadores en tants i tants conflictes, en tantes i tantes negociacions. Sempre hi era, feia de desllorigador del conflicte buscant les arrels i proposant nous terraris. Era d'aquella estirp d'obrers del metall, de treballadors de la indústria, que porten a dins la cultura sindical, la de la col·laboració, la cooperació, la gestió del conflicte, la negociació i l'acord. Una cultura sindical que avui s'estén pels diferents sectors, de la indústria als serveis, del privat al públic. Gràcies a totes les iniciatives sindicals, convenis i vagues que han tingut sindicalistes comSimónde bons acompanyants.

Notícies relacionades

Per a Comissions Obreres deCatalunyaSimón és i seguirà sent un referent sindical, una d'aquelles persones imprescindibles a qui podies recórrer quan havies d'entomar algun conflicte. Era una persona estimada, perquè qualitat humana i qualitat sindical discorren de manera paral·lela, i això ha quedat clar amb les veus d'afecte que ho han evidenciat des de la societat, des de l'àmbit de la política, el món empresarial, el món social, les institucions.

De gent comSimón se n'aprèn molt, també que el combat a favor de l'emancipació segueix obert. I quan sembla que amb la marxa deSimónens queda un buit, descobrim que hi ha molts i moltesSimón,compromesos i dedicats, de diferents tarannàs, però disposats a mantenir ben alt l'orgull de viure com es pensa, de defensar el que s'és, de dir el que es creu, de creure el que es veu, de fer de l'ètica estètica.