nova etapa en la institució de la casa reIal

Arcadi Calzada dimiteix de la Fundació Príncep de Girona

La fundació accepta la renúncia del seu director fins ara perquè defensi els seus interessos

Justícia i Economia investiguen presumptes irregularitats del directiu

Arcadi Calzada, expresident de Caixa Girona.

Arcadi Calzada, expresident de Caixa Girona. / agustí carbonell

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / Barcelona

Arcadi Calzada, expresident de Caixa Girona, va dimitir ahir com a director de la Fundació Príncep de Girona, càrrec que ostentava des de finals de juny del 2009. L'exalcald'Olot (CiU), que va ser president de la Diputació de Girona i vicepresident del Parlament, va anunciar ahir la renúncia arran de les presumptes irregularitats que se li atribueixen durant la seva etapa al capdavant de Caixa Girona, entitat ara absorbida per La Caixa.

Segons va publicar EL PERIÓDICO el 8 de juliol, una inspecció de la Direcció de Política Financera i Assegurances de la Generalitat va detectar que Calzada va vendre durant anys obres d'art a la fundació de la caixa d'estalvis a través de Galeria d'Art, una empresa de la seva propietat.

Noemí Calzada, filla de l'expresident de la caixa, es va casar als jardins de Cap Roig l'11 de juny del 2005, en una celebració a la qual van assistir més de 500 convidats, entre ells, Fèlix Millet, expresident del Palau de la Música. Es tracta de l'únic casament celebrat en aquest recinte, que és propietat de Caixa Girona.

La filla de Calzada mantenia llaços amb l'activitat artística de la caixa. Fontana d'Or, la fundació dedicada a l'art controlada per Caixa Girona, tenia com a principal proveïdor la societat Imparce Barcelona, que té com a titular el marxant d'art Antonio Niebla.

En l'acta d'inspecció financera del 10 de febrer del 2006, ja s'exposava que la fundació adquiria anualment obres d'art per valor de 600.000 euros. Concretament, el 2003 es van invertir 771.188 euros i, el 2004, un total de 533.605 euros, segons l'informe.

El 74% de l'inventari d'escultures de Cap Roig, que suma 1,8 milions d'euros, havia estat subministrat per Imparce. El 25% de les obres de la seu central de Caixa Girona, amb un valor en inventari d'1,6 milions d'euros, també havien estat adquirides a aquesta societat, segons l'acta. Noemí Calzada és sòcia del fill d'Antonio Niebla a l'empresa Juno Consulting. Aquesta firma es diu així per les dues lletres amb què comencen els noms dels propietaris: Julio Niebla i Noemí Calzada. Juno Consulting ha estat proveïdora habitual de l'entitat financera, segons fonts de la caixa.

A través d'un comunicat, la Fundació va confirmar ahir que s'ha acceptat la renúncia de Calzada, que vol tenir «més llibertat en la gestió i defensa dels seus interessos, així com per salvaguardar els de la Fundació Príncep de Girona». No es va fer públic el possible successor de Calzada.

Notícies relacionades

Aquesta institució es va constituir el 26 de juny del 2009 com a resposta de la Casa Reial a la iniciativa de la Cambra de Comerç de Girona, la Caixa Girona, la Fundació Gala-Salvador Dalí i La Caixa de crear una fundació per promoure l'educació i la formació dels joves, a més d'atendre els problemes socials. La fundació està presidida pel Príncep Felip i el president José Montilla n'és el vicepresident d'honor.

La Conselleria de Justícia també manté un procediment d'inspecció a la Fundació Caixa de Girona davant la possibilitat que l'entitat hagi comès irregularitats. Aquesta acció s'emmarca en la petició que el juliol passat va realitzar Economia a Justícia. Paral·lelament a aquestes actuacions, el Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona està investigant la fundació de Caixa Girona a l'estimar que existeixen diversos indicis d'irregularitats.