les opinions

Els exàmens tenen credibilitat

Els exàmens  tenen credibilitat_MEDIA_1

Els exàmens tenen credibilitat_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
DAVID P. Renovales

la transparència d'aquest tipus d'exercicis i els resultats que se'n dedueixen han de contribuir de manera decidida a restaurar la confiança entre les institucions financeres i a restablir la normalitat en els mercats de finançament. I amb aquest objectiu s'ha impulsat la seva realització i publicitat per les autoritats econòmiques i financeres europees, i en especial pel Banc d'Espanya.

Notícies relacionades

Els resultats els hem de considerar bons per al conjunt del sistema financer europeu, i en concret per a l'espanyol, ja que sent un exercici prou exigent i rigorós, ha posat clarament de manifest que la majoria de les entitats financeres superen les proves. El fet que hi hagi entitats (set en el conjunt, cinc d'elles espanyoles) que no el passin és un factor que afegeix credibilitat a l'exercici. I més quan les entitats financeres espanyoles que no superen el tall han rebut aportacions del FROB, que ara hauran d'incrementar.

De totes maneres, s'ha d'apuntar alguna cosa respecte a la metodologia utilitzada: al ser un exercici homogeni per a totes les entitats financeres, ha de ser estandarditzat, a partir d'assumpcions i paràmetres mitjans del sistema. Això acaba per establir certes diferències, de manera que pugui resultar més exigent per a unes entitats que per a unes altres. D'aquesta manera, la utilització de paràmetres mitjans del sistema a Espanya suposa que no es recullen prou les peculiaritats i les fortaleses de cada entitat.