zona franca

IVA

1
Es llegeix en minuts
Ramon Salabert
Ramon Salabert

Economista

ver +

Ahir tots els ciutadans ens vam llevar amb menys capacitat de consum, hem de pagar més pels mateixos productes que habitualment consumim, ja que va entrar en vigor l'augment de l'Impost de Valor Afegit (IVA). La tarifa general va passar del 16% al 18%, la reduïda del 7% al 8% i la superreduïda es manté en el 4%.

Amb aquesta mesura, el Govern estima que recaptarà 5.150 milions addicionals, tot i que perquè això sigui cert hem de donar per fet que es compliran determinats requisits. Acceptat que els recaptadors d'aquest impost són les empreses i els professionals, els quals tenen la responsabilitat de liquidar els cobraments a Hisenda, hem d'exigir un control rigorós de possibles fraus com prestar serveis o vendre productes sense factura, de manera que l'IVA quedi exclòs de la transacció. En el cicle recessiu actual, la temptació de no perdre una venda i abaratir el cost al consumidor és alta.

La caiguda de la demanda, l'alta taxa d'atur i les restriccions salarials poden induir empreses i professionals a compensar la pujada de l'IVA, rebaixant els preus, de forma que Hisenda recapti menys, ja que tipus més alts amb preus més baixos produeixen menys ingressos.

Es genera així incertesa sobre el fet que l'estimació de recaptació es produeixi, i certesa que la mesura incomodi molt tots els consumidors. El cost polític assumit és alt i la compensació en ingressos, en cas de produir-se, serà de baixa incidència en termes relatius respecte al total d'ingressos de l'Estat.

El Govern ha de recaptar més, encara que la fórmula d'augmentar impostos en temps de crisi no és la fórmula més adequada. Si graven el consum frenen la demanda, si graven les empreses frenen la inversió, i si graven els assalariats, limiten la seva capacitat de compra. El que cal és un rigorós pla que ataqui el frau fiscal en tots els seus vessants, des del petit comerç,

fins a l'alegre trànsit de capitals

Notícies relacionades

amb destí a paradisos fiscals.

Per a aquest objectiu tots ens hi hem d'implicar, ja que si ningú defraudés, recaptaríem molt més i tots podríem pagar menys.