La reestructuració del sector financer

CAM, Cajastur, Extremadura i Cantabria s'integren en un SIP

La fusió virtual crearà la tercera caixa espanyola amb actius de 135.000 milions

Oficina de la CAM a la rambla de Catalunya de Barcelona.

Oficina de la CAM a la rambla de Catalunya de Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
M. J. B.
BARCELONA

Caja Mediterráneo (CAM), Cajastaur, Caja Extremadura i Caja Cantabria han acordat la seva integració en una fusió virtual mitjançant la creació d’un Sistema Institucional de Protecció (SIP) que donarà lloc al tercer grup de caixes i el cinquè del sector financer espanyol, amb actius de 135.000 milions. CAM i Cajastur tindran el 80% de la societat, en què cada caixa mantindrà la seva personalitat jurídica, la seva implantació regional, així com els seus òrgans de govern i la independència de l’obra social.

L’acord es va anunciar ahir hores després que es comuniqués la ruptura de les negociacions entre la CAM amb la caixa biscaïna BBK per discrepàncies en el pes que cada una d’aquestes entitats hauria de tenir en la societat que havia de crear-se per gestionar el SIP. La caixa basca, segona espanyola per beneficis el 2009, pretenia tenir un pes dominant en aquesta entitat.

PROTOCOL / Els presidents i directors generals de les entitats d’estalvis van subscriure ahir un protocol d’intencions que ha estat presentat al Banc d’Espanya i que serà sotmès a l’aprovació pels respectius consells d’administració. L’acord arriba, així mateix, dos dies després que el Banc d’Espanya decidís intervenir la cordovesa Cajasur i enviés el missatge al sector que no es pot demorar més la reestructuració del sistema financer espanyol.

Les entitats tenen fins al 15 de juny per presentar formalment els seus plans d’integració en cas que hagin de recórrer al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). El SIP anunciat ahir per la CAM sol·licitarà recursos del Fons «en una quantitat pendent de concreció». El SIP s’articularà com un banc amb seu a Madrid, que s’encarregarà de les polítiques i estratègies de negocis del grup, així com de les mesures de control intern i de les gestions de risc de tots.

La nova estructura disposarà d’uns recursos propis computables de més de 10.000 milions d’euros. Part amb una ràtio de solvència del 12,1%, segons dades del desembre del 2009. La xarxa d’oficines suma 2.300 i la plantilla conjunta rondarà els 14.000 empleats. La cartera de participades té un valor de 4.000 milions d’euros.

Notícies relacionades

XARXA INDEPENDENT / Les quatre caixes que van anunciar ahir el seu acord tenen com a objectiu constituir un grup consolidable d’entitats de crèdit, amb un volum d’actius elevat per a la mitjana del sector. La xarxa comercial d’aquestes entitats –molt estesa a tot Espanya– seguirà operant en cada territori amb la marca actual que ara té cada una, incloent-hi la de Caja Castilla La Mancha (CCM), una entitat absorbida per Cajastur.

La societat matriu tindrà un consell d’administració de 12 membres. Modesto Crespo, president de CAM, presidirà aquesta nova entitat. Víctor Bravo (Extremadura) serà vicepresident primer, Enrique Ambrosio (Cantàbria) serà vicepresident segon i Manuel Menéndez (Cajastur) serà el conseller delegat de la nova entitat.