Emprenedors Pilar Almagro // Fundadora de Vertisub
Pionera del treball d'altura
Precursora dels treballs verticals, advoca per la innovació, tant en els serveis com en la gestió de les persones. Va obrir el camí en un sector que avui és ple de competidors
«En un ecosistema, cada animal té el seu lloc a la cadena tròfica. Però hi ha nínxols ecològics buits, que necessiten una forma de vida». Fent servir el seu bagatge com a biòloga i la seva tendència a la divulgació –és diplomada en Magisteri– Pilar Almagro interpreta la història de Vertisub, una companyia pionera en els treballs verticals (l’escalada entesa com a tècnica per al manteniment i les reformes d’edificis, naus i infraestructures) que avui dóna feina a 200 persones. Aficionada als esports d’altura i casada amb un bomber de la Generalitat, Almagro va detectar a finals dels anys 80 un «nínxol ecològic buit» on avui habita moltíssima competència. «Vam veure que molts treballs es podien fer amb menys risc i amb menys costos. Vam agafar experiència fent treballs per a comunitats de propietaris, però l’arrencada va ser a partir d’un encàrrec d’Iberdrola. Havien arribat a esbossar tot un laboriós sistema de rails per reparar un tram d’una presa. Nosaltres vam resoldre el problema en tres quarts d’hora servint-nos de tècniques de treball vertical».
Almagro és una fanàtica de la innovació, «la i petitona de la fórmula R+D+i», com diu ella. Innovació en sentit ampli. Crea Innovación, filial situada al complex Creápolis de Sant Cugat, ha dissenyat una sonda resistent a temperatures infernals que permet revisar una xemeneia sense haver d’esperar la parada tècnica de cada quatre anys. Però el repte no sempre és tecnològic. A Vertisub també fan innovació en enginyeria d’organitzacions, disciplina en la qual Almagro s’està doctorant: «La seguretat s’ha entès com una cosa que flueix des de dalt cap avall, quan qui ha de tenir la iniciativa, els recursos i la formació és qui està a 120 metres d’altura o en aigües fecals». Té clar que es necessiten bons professionals –un bon soldador, un bon mecànic– que es desenvolupin bé a les altures, i no cracs de l’alpinisme sense taules en cap ofici.
Una altra de les seves màximes podria ser mens sana in corpore sano. «Els nostres treballadors han d’estar en forma per contracte, i han de formar-se en àrees que no siguin de la seva activitat». Ella predica amb l’exemple i estudia Filosofia. En tres anys, pel centre de formació de Vertisub a Ripollet hi han passat 11.000 persones (també tenen instal·lacions a Puertollano, a les Canàries i a Sant Cugat). Aquesta veneració de l’economia del coneixement es reflecteix en una editorial estrenada el 2008 amb Libro de las horas, escrit per Almagro i amb il·lustracions del pintor Jaume Muxart. «Són reflexions sobre el valor de la motivació i sobre el mal que fa la covardia a una societat».
Catalana criada a Cartagena, on va
estar destinat el seu pare, que era militar, ha inaugurat un sector en què les dones són l’excepció, sobretot
en els nivells de direcció i en els treballs que són estrictament d’obra.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial