Vidur, Fabricant de vidres trempats

Totxo i energies netes

Aquest fabricant centenari de vidre trempat es diversifica cap als dobles vidres que contenen cèl.lules fotovoltaiques, cada vegada més apreciats al sector de la construcció

Adriana Tarrida mostra una de les plaques que fabriquen a Vidur.

Adriana Tarrida mostra una de les plaques que fabriquen a Vidur. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
MANEL TORREJÓN
BARCELONA

El grup Vidur no havia estat mai en la seva història centenària tan a prop de l'elit de l'arquitectura. Als despatxos dels grans divos de l'ofici hi ha la targeta de visita d'Adriana Tarrida, que és la cinquena generació d'una indústria familiar del vidre i que va tenir la visió de maridar el vidre de la construcció per a façanes amb les energies renovables."Hem desenvolupat la tecnologia que permet introduir cèl.lules fotovoltaiques entre dues plaques de vidre amb totes les garanties de seguretat de la normativa de construcció: si una de les dues làmines es trenqués, els trossets quedarien enganxats a l'adhesiu, el polivinil butiral (PVB)".Segons Adriana Tarrida, Vidur Solar és una de les sis úniques empreses a tot el món que poden donar aquesta certesa. Entre els últims encàrrecs destaca la coberta de la rehabilitació de l'edifici del Síndic de Greuges de Catalunya, a Barcelona.

Vidur va començar fa un segle amb la producció de vasos i copes amb vidre bufat. Però no va prendre embranzida fins als primers anys 60, quan es va especialitzar en els vidres trempats per a la construcció, uns vidres endurits que difícilment es trenquen i que, quan es rompen, ho fan en trossos minúsculs (característica que evita mals a les persones). Al vidre per a portes i finestres hi van incorporar el que s'utilitza en la fabricació d'electrodomèstics com, per exemple, les campanes de cuina."Però aquest vidre va començar a ser una commodity per la irrupció de les indústries d'Europa de l'Est i ens seguim diversificant. Així, el 2001 ens vam estrenar amb el vidre per a l'automoció: tractors, autobusos i nàutica. Sobretot sèries curtes".

El 2003 Adriana Tarrida va fer un màster d'administració d'empreses que va inspirar el seu nervi emprenedor. Va posar els ulls en l'energia fotovoltaica. La clau estava a trobar un procés productiu que permetés aplicar l'adhesiu robust d'ús habitual al vidre de construcció, el PVB, a aquesta tecnologia. Perquè doni el màxim de si, aquest adherent s'ha de sotmetre a altes pressions i temperatures, de manera que el repte era evitar que les cèl.lules fotovoltaiques resultessin danyades de rebot."No en teníem prou amb l'adhesiu que es fa servir a les plaques dels parcs fotovoltaics on, és clar, no perillen les vides humanes".Vidur Solar només fabrica mòduls fotovoltaics vidre-vidre: les cèl.lules s'alberguen entre dues làmines de vidre (a les plaques tradicionals una part és vidre i l'altra, plàstic tedlar).

L'empresa està fent ofertes als Emirats Àrabs Units, un mercat molt exigent perquè les cèl.lules s'arriben a sotmetre a temperatures de fins a 80 graus (amb temperatura ambient de 55).

El mercat és petit però molt prometedor. Vidur Solar no té res a veure amb la importadora que porta plaques fotovoltaiques estàndard de la Xina en contenidors: tot el que fabriquen es fa a mida i sota demanda."Com que som vidriers, per la part interior podem pintar una serigrafia per ocultar les cèl.lules. O podem combinar amb altres tecnologies del vidre, incorporant serigrafies, vidre amb cambra d'aire, etcètera".

Notícies relacionades

El prescriptor d'aquesta nova línia de negoci és l'arquitecte, un professional que, els últims anys, està començant a proposar solucions sostenibles als projectes.

El grup Vidur, amb seu i fàbrica a Esplugues de Llobregat i amb plantes a Berga i a Manresa, mou uns 32 milions d'euros a l'any i dóna feina a 215 persones.