Una operació empresarial polèmica

2.300 km per cobrar

Els treballadors de Nature Pack han viatjat de Huelva a Barcelona per reclamar davant la seu d'Emcorr a Josep Xicola els salaris endarrerits de l'empresa que va comprar per un euro

La manifestació barcelonina dels treballadors de Nature Pack.

La manifestació barcelonina dels treballadors de Nature Pack. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ
BARCELONA

Ja havien advertit que ho farien i van complir la seva paraula. Gairebé la totalitat dels treballadors de la fàbrica de Nature Pack, de Riotinto, van recórrer 1.150 quilòmetres en autobús per manifestar-se ahir a Barcelona davant la seu d'Emcorr, un grup d'empreses que va comprar Josep Xicola a Calixto Corral. Li exigien el pagament dels salaris endarrerits i un pla de viabilitat per a la companyia, o, en cas contrari, el traspàs de Nature Pack als treballadors.

Els obrers, amb el suport de dirigents sindicals d'UGT i CCOO d'Andalusia i de Catalunya, es van mantenir unes quantes hores protestant davant del local de la rambla Catalunya, 1, mentre el comitè negociava amb Xicola a l'interior.

"Aquesta empresa tenia un pla de viabilitat i de futur, amb el suport de la Junta d'Andalusia, al qual es va comprometre Xicola quan la va comprar per un euro als antics propietaris, però no només no hi ha invertit res del previst, sinó que no ha pagat ni els salaris, ni tan sols la llum", es lamentava el president del comitè d'empresa, Miguel Ángel Rúa. Els treballadors ja es van tancar una setmana a les instal.lacions de la fàbrica el desembre passat amb les mateixes reivindicacions. Llavors van aconseguir que la Junta els avancés part dels sous pendents i un compromís oral dels directius d'Emcorr de posar en marxa el pla. Però tres mesos després, la situació segueix igual.

Ahir, després de diverses hores de negociacions, Xicola va aconseguir que se'n tornessin a Huelva després de donar-los uns pagarés"que cobreixen els imports de les nòmines pendents i mig mes de març i que vencen d'aquí una setmana",va explicar José María Delgado, membre del comitè d'empresa."A més, s'ha compromès que, si no compleix la seva part de l'acord, l'empresa passarà a mans dels treballadors",va afegir el sindicalista. En aquest cas, el traspàs de l'empresa als treballadors es faria sense cap càrrec, i no com en una de les últimes propostes de l'inversor durant el conflicte, quan va arribar a instar els treballadors a constituir- se en una cooperativa i després ell els llogaria la fàbrica.

Mentre els treballadors de Nature Pack es manifestaven s'hi anaven afegint altres afectats per la gestió de Xicola. Entre ells, un responsable de la firma comercial que distribuïa el producte de l'empresa de Huelva."És una làmina tricapa, que compleix totes les normes ISO, té registre sanitari, serveix per fabricar embalatges reciclables fins i tot per a aliments i té sortida, però necessita que s'inverteixi en la factoria",va explicar el comercial.

Notícies relacionades

També s'hi va presentar un empresari que va assegurar que va vendre la seva companyia a l'inversor"davant notari i amb tota la legalitat aparent, per la qual va pagar amb uns pagarés que a l'hora d'executar-los no tenien fons".El tema acabarà als jutjats. La demanda se sumarà a altres que han presentat treballadors de Finques Corral per cobrar nòmines endarrerides. La gran majoria s'han convertit en sentències fermes a favor dels empleats.

L'última demanda és per un taló sense fons, presentada davant del Jutjat número 13 de Barcelona per María Rosa Fernández. És la propietària d'un pis de lloguer del qual no va cobrar quatre mensualitats, per bé que el llogater sí que les va ingressar a Emcorr, que administrava el pis, segons la propietària. Avui, Jordi García té previst tornar a manifestar-se davant Emcorr perquè li tornin l'import de la paga i senyal per un terreny a Mèxic que mai ha aparegut.