AMENAÇA DEL PETIT I MITJÀ COMERÇ ALS PARTITS

Els comerciants castigaran el PP si amplia els horaris d'obertura

La CEC promet mobilitzar tres milions de vots si Madrid autoritza més festius

Els supermercats i els sindicats també s'oposen a la liberalització

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

Esperanza Aguirre ha aixecat en armes el petit i mitjà comerç amb el seu anunci que flexibilitzarà els horaris comercials de la Comunitat de Madrid. L'organització més representativa del gremi va llançar ahir una autèntica amenaça als partits, particularment al Partit Popular. "Som tres milions de votants", va advertir Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC).

La patronal, que representa més del 60% dels 650.000 negocis del petit comerç, té molt present que la seva millor arma és la proximitat de les eleccions generals. Els seus líders s'han compromès a prendre "molt bona nota" del que facin els partits polítics en els tres mesos i mig que queden per als comicis. I actuaran en conseqüència: "Els comerciants sabrem a qui votar, segons la seva política d'horaris comercials".

Malgrat no incloure-ho al seu programa electoral, Aguirre va anunciar en el seu discurs d'investidura que una de les línies mestres de la seva acció de govern serà liberalitzar els horaris comercials. Plou sobre mullat: els comerços madrilenys obren 20 diumenges i festius a l'any, respecte als vuit de la majoria de les comunitats. L'Executiu autonòmic vol augmentar-los a partir de l'any que ve i s'ha fixat com a màxim els 25 dies.

INFLACIÓ

El principal argument de la líder popular és que la mesura augmentarà la competència i permetrà contenir la inflació en un moment en què els preus estan a l'alça. La Confederació argumenta que no hi ha cap relació. Així, esgrimeixen que les comunitats on més van créixer els preus entre el 2002 i aquest any són Múrcia i el País Basc. És a dir, en la segona més oberta i en la més restrictiva.

Els comerciants veuen la mà de les grans empreses distribuïdores internacionals darrere de la decisió d'Aguirre. Aquestes companyies, segons la seva opinió, han fet en els últims anys més centres comercials dels que la capital espanyola necessitava i ara necessiten captar més negoci. "Madrid ha trencat la unitat de mercat i ha incorregut en competència deslleial amb les autonomies limítrofes", va acusar Miquel Àngel Fraile.

SUPORTS

Notícies relacionades

Malgrat que no preveuen un "efecte contagi", els comerciants esperen que la seva actitud "bel.ligerant" contra els plans d'Aguirre serveixi per dissuadir altres governs autonòmics. En la seva campanya comptaran amb el suport dels supermercats. La patronal Asedas va apuntar ahir que més festius oberts suposaria un augment de costos que repercutiria en els preus.

Els comerciants també compten amb aliats en l'àmbit sindical. La UGT va qualificar ahir en un comunicat d'"irracionals i innecessàries" les pretensions liberalitzadores de la patronal dels centres comercials (Anged) i d'algunes comunitats autònomes. La central de treballadors va emplaçar els treballadors d'aquest sector i la resta de les organitzacions sindicals a defensar davant les empreses el seu dret al descans setmanal efectiu.