Germán Cid, conseller delegat de Casa Viva
Paladí dels canvis
INTERIORISME
Ha reinventat la cadena de productes per a la llar Casa Viva, que té les arrels en els magatzems Gerplex
L'empresari preveu passar de 17 a un centenar de punts
de venda en els pròxims 10 anys
Germán Cid, conseller delegat i membre de la família fundadora de la cadena Casa Viva, és un detractor de l'actitud de braços plegats quan el que demana una empresa és que se li refacin els fonaments. De fet, la seva experiència --que explicarà aquest mes a la Cambra de Barcelona i al saló Expo Retail, amb el títol de Gestió del canvi-- prova quina bona idea és reinventar un model de negoci exhaust o a punt d'estar-ho.
Germán Cid ja ha conduït un parell de reconversions. Primer, als anys 80, quan la potent quota de mercat dels hipermercats el va invitar a especialitzar en productes de la llar i en joguines la cadena familiar Gerplex, que fins llavors havia estat venent, menys alimentació, gairebé de tot. Els Cid es van desprendre llavors d'un format comercial, el del magatzem popular, que tanta fortuna havia tingut a la Barcelona dels 60. Aquella primera metamorfosi la va abordar als 22 anys, "perquè la situació del negoci familiar (una de les societats en suspensió de pagaments) exigia saba nova".
A finals dels anys 90, Germán Cid es va tornar a posar la bata de cirurgià de la reconversió: "Ens feia falta més envergadura". Per aconseguir-ho, Gerplex va donar pas a dues noves ensenyes: Casa Viva, de llar, i Gerplex Toys, de joguines. Es tractava de ser especialistes, d'evitar confusions. I es tractava també de refinar la proposta comercial: "En llar vam passar a oferir productes d'aspecte luxós encara que de preus assequibles". En el full de ruta de Casa Viva --la més forta de les dues ensenyes-- era clau portar productes del Sud-est Asiàtic (molts de disseny propi) i concebre una nova generació de botigues, amb catàleg en taula, cuina, accessoris de bany, regals i decoració. Les coses han anat bé. En cinc anys, Casa Viva ha passat de cinc a 17 punts. I en 10 anys preveu arribar a 100 centres, gràcies a l'ús de franquícies.
Notícies relacionadesNo hi ha més remei que ser una mica intrèpid en un sector tan prometedor com competitiu, amb nous operadors tan forts com Zara Home. Germán Cid ha estat intrèpid al reinventar el seu negoci. Fins i tot ho ha estat quan del que es tractava era de mantenir el vaixell insígnia, la botiga estrella, a l'epicentre comercial barceloní. Així, quan se li van esgotar les opcions per seguir com a arrendatari al passeig de Gràcia, al local que va ocupar el seu pare amb el primer Gerplex el 1955, va emprendre un pla B. Sense pensar-s'ho dues vegades, va licitar, a sobre tancat, per l'immoble a la rambla de Catalunya que havia albergat l'oficina principal de l'extint Eurobank, entitat intervinguda i liquidada pel Banc d'Espanya el 2003. Va guanyar. Va pagar 1,2 milions més que la segona millor oferta. "Érem els més modestos, però és que tan sols un boig o un tauró hauria pagat nou milions d'euros pel lot Eurobank: no només et quedaves la seu, sinó molts altres immobles que, és clar, ens tocaria vendre. Això sí, avui tenim una botiga bandera d'on no ens poden fer fora".
Cid, de 47 anys, és actiu als fòrums empresarials. Durant vuit anys va ser president de l'Associació Nacional de Comerciants de Joguines (Ancoj) i avui és secretari general de Comertia, grup de pressió de firmes detallistes catalanes.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança