CONTEXT

La muntanya russa cripto

Tot i que el sector de les monedes digitals s’institucionalitza, hi ha un perill de bombolla

La muntanya russa cripto
2
Es llegeix en minuts
Oriol Amat
Oriol Amat

Catedràtic d'Economía Financiera de la Universitat Pompeu Fabra

ver +

A rran de la crisi financera global del 2008, va néixer Bitcoin. El seu manifest fundacional proposava un sistema de pagament descentralitzat, que no es basa en la confiança en bancs o governs. Era una resposta radical al col·lapse del sistema tradicional. Amb els anys, s’ha convertit en un fenomen global. Ha passat per moments de gran eufòria, fent multimilionaris els que ho han pogut aprofitar, i també per punxades que han arruïnat els que hi han quedat atrapats.

Avui, les criptomonedes estan protagonitzant un nou capítol de creixement accelerat. El bitcoin ha superat aquesta setmana els 101.620 euros, el seu màxim històric. En un any ha pujat un 64%. El motor d’aquest repunt és sobretot que Trump està impulsant un paquet legislatiu molt favorable al sector cripto. A més, es redueix el paper dels organismes de supervisió dels EUA, tradicionalment crític amb aquest món. No és un detall menor que la mateixa família Trump estigui vinculada econòmicament a criptomonedes, amb guanys milionaris.

Aquest gir regulador ha provocat una entrada massiva de capital, també a Europa, i entitats convencionals estan llançant productes basats en criptomonedes. La Unió Europea ja està començant a regular aquest tipus de productes. Mentrestant, grans empreses com Amazon preparen els seus propis actius digitals o adapten la seva infraestructura per acceptar pagaments amb criptomonedes. Allò que va néixer com una alternativa al sistema, avui n’és part integrant. Molts no volen quedar-se fora d’un mercat amb revaloritzacions espectaculars.

Notícies relacionades

Però cal no perdre la perspectiva. Tot i que el sector mostra signes d’institucionalització i una adopció creixent per part d’entitats convencionals, es podria estar formant una nova bombolla. Els preus no pugen per un valor intrínsec sòlid, sinó perquè molts pensen que seguiran pujant. No seria la primera vegada que una bombolla o un frau atreuen també entitats i inversors convencionals. En el cas Madoff, l’any 2008, molts bancs convencionals hi van confiar i van acabar patint pèrdues multimilionàries per haver assumit riscos que no entenien prou bé.

Diversos escenaris podrien provocar un enfonsament: un gir sobtat en la regulació, un ciberatac, la fallida d’una gran plataforma –com ja es va veure amb el cas FTX–, o bé una crisi de confiança en alguna criptomoneda. Cal tenir present que n’hi ha de molts tipus, amb bases i promotors molt diferents. I, com en tota dinàmica especulativa, cal tenir en compte la possibilitat d’una retirada massiva de beneficis per part dels inversors. Per tant, les criptomonedes potser poden tenir un lloc en el sistema financer del futur i a curt termini, el relat segueix sent alcista. Però a mitjà termini, si els fonaments no són sòlids, la mateixa lògica que ha alimentat la pujada pot acabar precipitant l’enfonsament. Un cop més, cal recordar que en finances hi ha dues estratègies: la prudent i la dolenta.

Temes:

Amazon Bitcoin