Emprenedors // Sita Murt, empresària de moda femenina

La passió de Sita

Ha reconvertit una indústria de gènere de punt tradicional en una pròspera marca de moda femenina que exporta el 40% i té nou botigues pròpies

2
Es llegeix en minuts
MANEL TORREJÓN / BARCELONA

Somia ambuna botiga a París.

Vesteix de núviaEmma Vilarasau a la sèrie 'Vent del Pla'.

Sita Murt està alleujada. Encara que es congratula de la seva sort amb aquest to de broma que mereixen les supersticions, el cert és que ha conjurat la maledicció que amenaça les empreses familiars quan els néts n'agafen el comandament. Segons la dita, la primera generació crea, la següent consolida i la tercera dilapida. Sita pertany a una dinastia del gènere de punt a Igualada, és tercera generació, i disfruta del moment més dolç de la saga juntament amb els seus

fills, Toni (39), Iago (38), Isabel (35) i Albert (34), tots amb càrrec en la firma.

"Ja fa molt temps que apostem pel disseny i desfilem en passarel.les des dels 80",explica la dissenyadora de moda femenina. Elboomdel seu nom, de la seva marca, és cosa de fa poc:"Vam decidir substituir la marca tradicional, Esteve, per Sita Murt, i obrir establiments propis, i ja en tenim nou, inclòs l'outlet d'Igualada".La professionalització ha arribat a un punt extrem aquesta setmana amb l'estrena del nou director general, Jordi Balsells, que fins ara era el director comercial de la cadena Desigual.

Sita --procedent de Carmencita-- era filla de l'amo d'una adoberia de la capital de l'Anoia. Es va casar amb Toni Esteve Enrich, que gestionava una empresa familiar en què, al cap d'uns anys, amb els fills ja grandets, ella el va acabar recolzant en l'àrea de disseny."Això de quedar-me a casa no anava amb mi, per això vam començar a fer els nostres propis models, amb visió de futur".La mort prematura del Toni va canviar tots els plans: així que, acabada de fer l'aposta pel disseny, principiant ella en la gerència d'una companyia, el seu sogre li va donar la seva confiança."Molta gent a l'empresa va recelar de mi. Per dona. I per jove. Però sóc molt tossuda. I em vaig tornar molt valenta".

Hi va posar tanta tenacitat que avui la seva empresa és un exemple positiu a l'Anoia, comarca on el tèxtil no és ni l'ombra del que va ser."A vegades passejo a prop d'antigues fàbriques i sento nostàlgia",diu Sita. La seva memòria olfactiva encara emmagatzema la pudor característica de les adoberies:"Quan era petita recordo que arreplegava per la factoria familiar trossos de pell rebutjats que intentava enganxar a la roba. Suposo que llavors ja m'agradava la moda".

Diu que on se sent més bé és al departament de disseny,"envoltada de gent jove".Aquella mestressa de casa que va estudiar a l'Escola de Disseny Tèxtil de Sarrià perquè tenia un cuquet incontenible era i és una apassionada de la creativitat, de la innovació."Els botiguers multimarca que estan prosperant són els que aposten pel que és nou i estan al dia".

Notícies relacionades

La firma, que fabrica més de 200.000 peces a l'any i atén 1.000 punts de venda, fa el 20% de les vendes en les botigues pròpies i preveu que arribarà al 30% l'any 2008.

"¿Una afició? La música. Anem molt a Buenos Aires, on ens treballen la pell, i he de dir que m'agrada Calamaro. A Barcelona anem als seus concerts en família".També és fanàtica de les galeries d'art. I de les bones exposicions,"com la de Balenciaga a París: l'he anat a veure dues vegades".