SARRIÀ-sant gervasi

Ferrocarrils celebra 150 anys amb fotos i viatges històrics

L'Espai de la Llum, a l'antic cine subterrani, narra l'evolució del tren

Interior d’un ferrocarril  ’granota’, divendres passat.

Interior d’un ferrocarril ’granota’, divendres passat. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

El tren de Sarrià ja té 150 anys. És, a més a més, el segon metro més antic del món després del de Londres. Per celebrar-ho, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha organitzat una gran festa d'aniversari que inclou la posada en circulació momentània (el cap de setmana passat) de trens antics, com la populargranota, anomenada així pel seu color verd i grans fars, que molts recorden de la infantesa i que tenia vagons de dues classes. També hi ha exposicions fotogràfiques, com l'organitzada a l'antic cine de l'avinguda de la Llum, sota terra, a l'estació de Catalunya (entrada per Bergara o Pelai amb ­Balmes).

Enric Ticó, president de FGC, va explicar en l'acte central de l'aniversari, divendres passat, que l'obertura de l'anomenat ara Espai de la Llum és una forma de «compartir amb els ciutadans la història d'aquest primer ferrocarril urbà». Va recordar que la sala d'exposicions se suma a l'Espai Provença. Va destacar també que eltren granota, de la sèrie 3.400, i l'ultramodern que al setembre començarà a circular a la línia del Vallès, el113(sense separació de vagons a l'interior, com els del metro barceloní) «han estat fabricats a Catalunya».

La posada en escena de l'aniversari es va iniciar amb un recorregut en un tren 340 fins a les Planes, que va poder utilitzar-se tot el cap de setmana. En aquesta última estació es van exposar un tren automotor Brill 18 (construït entre el 1913 i el 1920) i un Brill 301 (1919-1920), que estan en perfecte estat de conservació.

L'exposició de la història del Tren de Sarrià es pot veure a l'Espai de la Llum fins al 14 de juliol, amb un recorregut en imatges des del 1863 fins al 2013 amb interessants imatges de la connexió de la línia del Vallès amb els llavors pobles de Gràcia, Sant Gervasi i Sarrià.

Notícies relacionades

PLAFONS EN ESTACIONS / Les estacions de Sarrià-Sant Gervasi també acullen imatges històriques. Al vestíbul de Sant Gervasi es pot veure una imatge de l'accés dels passatgers a l'andana del 1905; a Muntaner, l'estació el 1945; a la Bonanova, una imatge de l'estació als anys 30; a les Tres Torres, el baixador el 1925 i la seva connexió amb el tramvia, i una imatge de les andanes del 1940, i a Sarrià, una gran imatge de la locomotoraEspaña (1892) al costat de la qual posen maquinistes, fogoners, caps i aprenents.

A més, ahir Correus va posar en circulació 300.000 segells de 52 cèntims commemoratius d'aquests 150 anys del tren de Sarrià.