UNA història de SANT ANDREU... el Congrés

El Congrés, un barri construït per l'Església

El mateix arquitecte que va fer el Palau dels Esports va dissenyar tota la urbanització

Plaça del CongrésEucarístic 8El barri es va dissenyar amb jardins.

Plaça del CongrésEucarístic 8El barri es va dissenyar amb jardins. / LALI PUIG

1
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Molts barris de Barcelona es van formar i van créixer per l'empenta de la immigració dels anys 60. I un dels més emblemàtics és, sens dubte, el barri del Congrés. Si bé a la seva denominació se li afegeix Els Indians, zona adjacent amb cases de famílies que suposadament van tornar amb més o menys fortuna de la seva aventura americana, el Congrés té origen propi.

La família Rubio-De Ramis va vendre 16,5 hectàrees (l'equivalent a 16,5 illes de cases de l'Eixample) de la seva finca de Can Ros al Patronat de Vivendes del Congrés Eucarístic, que es va constituir per iniciativa del bisbe de Barcelona Gregorio Modrego Casaus per crear el que hauria de ser un barri autosuficient, amb 2.729 vivendes, 258 locals comercials, jardins, zones de passeig, la seva església i fins i tot un mercat. En aquest cas es tractava d'una urbanització finançada per l'Església, i no per promotors privats ni per l'Administració, com era habitual en aquells anys per acollir la cada vegada més nombrosa immigració que procedia d'altres zones d'Espanya per trobar una oportunitat en una ciutat amb feina per a tothom.

Els diners que van sobrar

L'ajuntament va aprovar el corresponent pla parcial d'ordenació el febrer del 1953. Va escollir per a la seva construcció el projecte elaborat per l'equip d'arquitectes de Josep Soteras Amase, autor del Palau dels Esports de Montjüic (1955).

Els eixos centrals del nou barri eren les places del Congrés Eucarístic i del Doctor Modrego. La parròquia de Sant Pius X, que presideix la plaça del Congrés, ja estava inclosa en el projecte original però es va construir més tard. Les primeres vivendes es van entregar el 1954 i les últimes, el 1967.

Notícies relacionades

Alguns llogaters procedien de zones de barraques, que restaven brillantor al 35è Congrés Eucarístic. De fet, el barri es va construir amb el superàvit d'aquella cimera catòlica.

Ara es compleix el 50è aniversari del barri i hi ha algunes idees per celebrar-ho, com la de recollir fotografies i testimonis dels residents més grans. També es notarà en la festa major, que continua sent diferent de la dels seus veïns i companys de nom d'Els Indians.