PROJECTE EDUCATIU A LES BOTIGUES
L'ofici de botiguer
Alumnes de 23 col·legis visiten comerços de barri emblemàtics per conèixer-los
Quatre negocis obren portes a les escoles

Nens amb discapacitat aprenen a fer pa al Forn Trinitat, el 18 de gener. /
Revaloritzar oficis que passen de pares a fills i donar a conèixer el comerç de barri als més joves. Aquests són els dos grans objectius del projecte El comerç i les escoles, impulsat per la Direcció de Comerç i Consum i l'Institut d'Educació, tots dos de l'Ajuntament de Barcelona. «Els més joves tenen l'oportunitat de conèixer algunes de les botigues més emblemàtiques de Barcelona i veure com treballen els seus productes», explica Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats, que aprofita per destacar la necessitat de seguir apostant per la formació universitària però potenciar així mateix la formació més professional, «no tan afectada per la desocupació segons estudis recents».
Cansaladeria i forn
El projecte està dirigit als centres d'Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria de Barcelona i hi participen tres negocis de Sant Andreu i un de Sants-Montjuïc. «Un dels districtes que ha respost més bé ha sigut Sant Andreu, que és una cosa que m'omple de satisfacció», explica Blasi, també regidor del districte de Sant Andreu.
«Estem treballant amb 23 centres educatius, dels quals quatre pertanyen al districte de Sant Andreu, com tres dels establiments: Cansaladeria Puig, Ferreteria Cofac i Forn Trinitat», explica la coordinadora del projecte, Concepció Boleda.
«Ja fa temps que estem treballant amb aquest projecte per visualitzar el comerç de barri, a través de diferents activitats, però és la primera vegada que organitzem sortides», puntualitza Boleda, que està molt satisfeta amb les reaccions que estan observant en els petits visitants dels establiments.
El Forn Trinitat és una institució viva, un referent familiar i comercial del barri de Trinitat Vella. Obert el 1927, aquest forn ha passat de generació en generació. «Ens visiten vuit escoles de les que participen en el projecte El comerç i les escoles. Ens sembla molt interessant que els més joves coneguin el comerç de barri, la varietat de productes que té i, sobretot, que sàpiguen què representa per a la vida del barri», explica Josep Jordà, tercera generació al capdavant del forn i president de l'Associació de Comerciants de Trinitat Vella. «No és la primera vegada que rebem estudiants en aquest establiment. Amb el col·legi Santíssima Trinitat ja fa anys que hi estem col·laborant», afegeix Jordà.
Notícies relacionadesEl seu pare, Daniel Jordà, defensa la necessitat de mantenir el procés artesanal. «El pa que elaborem és salut. Malgrat la crisi econòmica i els preus rebentats, la gent no hauria de retallar en alimentació. Perquè ni té el mateix gust ni tampoc té les mateixes propietats», postil·la.
L'ofici de forner i pastisser és sacrificat, però no tan esclau com ho era abans. « Ja no és el que era. Les màquines ajuden», anima Jordà a les noves generacions que passen pel seu obrador.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya