Carnisser, presideix Els VENEDORS del mercat de leS CORTS
Joan Solé: «'50 anys i tan fresc' és el lema del mercat»
El temple del menjar Presideix el mercat de les Corts, que compleix 50 anys i té 37 paradistes. Des del negoci familiar, Solé comenta els hàbits del client d'un sector que no decau.

«50 anys i tan fresc és el lema del mercat»_MEDIA_1 /
Fa 25 anys que forma part de la junta directiva de l'Associació de Venedors del mercat de les Corts i quatre que n'és president. La seva carnisseria és un negoci familiar, heretat dels seus pares i en el qual treballa amb el seu germà. Es nota que la dedicació de Joan Solé (Barcelona, 1962), a més de genètica, té bona part de vocació. Creu que després d'uns anys d'incertesa, els mercats passen una bona ratxa, malgrat la crisi. Les seves armes són la professionalitat, fer les coses bé i la confiança. I el gènere, és clar.
—¿President del mercat?
— Nosaltres som com una comunitat de veïns, però amb interessos comercials. Amb la junta vetllem perquè l'edifici estigui bé, fem promocions comercials, amb ofertes i obsequis, i ens encarreguem de contractar serveis bàsics com ara la neteja i la seguretat.
—I ara estaran més enfeinats perquè compleixen 50 anys.
—Sí, el 12 d'octubre. Per això els actes i les activitats que estem organitzant es portaran a terme l'últim trimestre. La idea és celebrar-ho oferint coses a la clientela. Volem fer sortejos, repetir la tradicional cantada d'havaneres, però també muntar un concurs per a la canalla. De moment, ja tenim el lema del 50 aniversari:50 anys i tan fresc.
—Mig segle dóna per moltes coses. ¿Quins són els canvis més importants que han experimentat?
—El mercat de les Corts va fer una reforma parcial, no integral com altres que s'han hagut de traslladar. Vuit paradistes van deixar els seus negocis i ara som 37. S'han millorat moltes coses. Més llum, la climatització, tenimwi-fi, un aparcament gratuït i fins i tot un supermercat amb el qual compartim l'edifici des de l'any 92.
—¿Però els supermercats no són la seva competència directa?
—Si surts de casa i travesses el carrer, segur que hi tens un supermercat. Així almenys el tenim amb nos-
altres. Ells poden vendre productes frescos, però envasats. Pot ser que venguin el mateix, però no de la mateixa manera. Preferim que una competència que està en l'entorn estigui amb nosaltres. I el client hi surt guanyant perquè té el doble de l'oferta al mateix lloc i tots ens en beneficiem.
—¿I les grans superfícies?
—Fa uns 20 anys amb les grans superfícies sí que vam notar una baixada de vendes, però fa sis que es va parar i s'ha produït un repunt. Jo crec que gràcies a la inversió a renovar els mercats. També perquè es manté una professionalitat que és difícil de trobar als hípers i el tracte personal que donem, que és un altre fet diferencial.
—¿No és més car el mercat?
—Això és un tòpic que es fa servir per incentivar la compra al supermercat. Hi ha molts articles que estan al mateix preu. I la relació preu-qualitat és inferior en alguns supermercats. Fins i tot, pot sortir més cara la compra perquè per fer un bon pa amb tomàquet en necessites quatre de súper i del mercat només un.
—¿Es nota la crisi a les parades?
—Es comença a notar, tot i que som conscients que menys que en altres sectors perquè el nostre públic és molt fidel i donem un servei personalitzat. Potser es ven una mica menys. El client busca més les ofertes, més qualitat al mínim preu.
—Diuen que ara es ven més perquè es menja més a casa.
—El que sí que hem notat és que es venen més aliments de cara al cap de setmana, divendres i dissabtes, i crec que és perquè la gent abans anava més al restaurant els diumenges.
—Els horaris dels mercats no ajuden gaire als que treballen.
—Això està canviant. Nosaltres ja obrim dos dies a la setmana a la tarda, dijous i divendres. Ens agradaria ampliar més l'horari, però és difícil fer-ho de cop perquè caldria més personal a les parades. Moltes són regentades per una o dues persones que no poden treballar tot el dia. La idea és ampliar. De fet, vam ser pioners fa 30 anys a obrir a la tarda.
Notícies relacionades—¿I quan arribarà la venda per internet i el repartiment a domicili?
—Això de portar la compra a casa ho estem estudiant, tot i que algunes parades ho fan de forma particular. El cost és molt elevat. I part del nostre pressupost es destina a oferir un aparcament gratuït just al costat. Sí que oferim informació per internet, però el client prefereix veure el producte aquí.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial