UNA història de l'eixample... Jardins dels Tres Tombs
Un interior d'illa que té gust de neules
Els veïns més veterans de Sant Antoni encara recorden la fàbrica de Galetes Montes
Josep Maria Gol encara recorda l'olor de galetes acabades de sortir del forn. És una aroma de la seva infància, de la dura postguerra al barri de Sant Antoni, de quan els xavals de 12 i 13 anys havien de deixar els estudis per donar un cop de mà en el negoci familiar. A Josep Maria Gol li va tocar col·locar-se darrere de la barra del bar, al carrer del Parlament. El seu pare el va obrir l'any 1943 i avui encara serveix cafès a la parròquia.
Just a l'illa de cases de davant, la que limiten els carrers de Manso, Viladomat, Calàbria i Parlament, on avui s'ubiquen els Jardins dels Tres Tombs, hi havia la fàbrica de Galetes Montes. Molts barcelonins les deuen recordar, ja que els seus productes es distribuïen per botigues i establiments de queviures de tota la ciutat, i per la botiga que tenien a la plaça de Catalunya, cantonada amb el carrer de Fontanella, just davant de la Telefónica.
Bosses de galetes trencades
Els veïns més veterans de Sant Antoni conserven en la memòria la botiga del carrer Calàbria a la qual anaven a comprar les capses d'assortiment o les bosses de galetes trencades a granel, segons com anés l'economia familiar. N'hi havia unes que es deien Conchas, que tenien forma de vieira i estaven farcides de fruita confitada. Altres tenien tres capes de coco. Les neules eren de xocolata i de vainilla», rememora Josep Maria Gol, cosa que li fa venir aigua a la boca. Una mala decisió empresarial va precipitar a finals dels 70 la decadència de Can Montes.
Els Jardins dels Tres Tombs ocupen avui dia el solar de l'antiga fàbrica. En aquest espai també hi havia l'església de Sant Domènec. El temple encara existeix, tot i que ara ocupa els baixos d'un edifici de nova construcció al carrer de Calàbria. «Al costat de la fàbrica Montes hi havia un edifici derruït que deien que durant la guerra havia estat un sanatori. Nosaltres en dèiem les catacumbes, perquè hi havia una mena de soterranis i hi anàvem a jugar i fer el gamberro», diu l'amo de bar Gol.
Notícies relacionadesL'ajuntament, dins del pla de recuperació dels patis d'interior d'illa de l'Eixample, el 2001 va convertir el lloc en zona verda amb dos equipaments, la guarderia Tres Tombs i el centre de serveis socials Sant Antoni. Una zona de jocs infantils sota l'ombra de palmeres i cirerers completa el lloc. En total, 1.700 metres quadrats d'oasi per als veïns.
A l'hora d'escollir el nom dels jardins es va optar per una celebració emblemàtica del barri: Els Tres Tombs. És la desfilada que el gremi de carreters i cotxers celebra en honor al seu patró, Sant Antoni Abat. «Segons la llegenda, els Tres Tombs eren les voltes que obligava a fer el genet al cavall sobre les potes del darrere davant del sacerdot encarregat de beneir l'animal», explica Tony Guasch, membre de la Germandat de Sant Antoni Abat, una de les organitzadores de la cavalcada. «Una altra llegenda parla de les tres voltes que es feien al voltant d'una creu pròxima al lloc on es beneïen els animals, el convent de Sant Antoni», afegeix Guasch.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Papanikolaou i Fournier deixen el Madrid sense ‘final four’
- "A mi em pots jutjar pel meu rendiment, però no pel meu cos"
- Paula Crespí: «Les medalles són allà, és clar, però no donen vides extra»
- El Barça acaricia la Lliga després de derrotar el Llevant Badalona
- El futbol espanyol acomiada Manolo i el seu bombo