UN EQUIPAMENT CULTURAL I EDUCATIU

Can Tres Tombs

La Societat de Sant Antoni Abat ocuparà l'últim espai que queda lliure de la fàbrica Fabra i Coats

La seu tindrà un museu de carros

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La història de la fàbrica de filatures Fabra i Coats està ben lligada a la vida del que avui és el barri de Sant Andreu. Aquesta companyia, que va arribar a tenir 3.000 treballadors, guiava fins a tal punt la vida del petit poble que les sirenes que sonaven a l'entrada i la sortida dels torns marcaven l'hora oficial de Sant Andreu.

La fàbrica va començar a declinar cap als anys 70. La crisi va provocar el tancament d'algunes instal·lacions i també acomiadaments. El complex va passar de mà en mà fins que el va comprar l'Ajuntament de Barcelona. Ara el districte ha volgut que la vida del barri continués lligada a la de les filatures de la fàbrica Fabra i Coats i ha dedicat l'antic complex industrial a centre cultural i educatiu. Així, tot i que ja no sigui el motor econòmic del barri, sí que en serà el motor lúdic.

Cessió municipal

L'últim llogater que arribarà a aquest espai serà la Societat de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar. L'entitat és l'organitzadora de la desfilada dels Tres Tombs, la celebració més important del barri després de la festa major. L'ajuntament ha cedit a la societat«l'últim espai que quedava lliure a l'antiga fàbrica de Fabra i Coats, una nau de 400 metres quadrats»,assegura Rafael Fernández, conseller tècnic del districte.

El que volen crear a l'antic recinte fabril és una proposta d'alta volada. S'hi establirà la factoria de la creació, un espai per a dansa, teatre i circ; el Museu d'Història Industrial de Barcelona; el casal de barri; una zona de locals per a entitats; una sala polivalent, i l'Escola de les Arts de Sant Andreu. Completen el complex una escola de primària, una guarderia, un institut i el nou llogater: l'associació organitzadora dels Tres Tombs.

Notícies relacionades

Aquesta última entitat té les idees molt clares sobre el destí que vol que tingui la seva nova seu.«Volem crear un espai expositiu on es puguin veure els carros i carruatges de començament del segle passat propietat de l'associació i també les guarnicions dels cavalls»,assegura Quildo Serrano, membre de la junta dels Tres Tombs. El nou local es convertirà, a més a més, en un centre d'activitats i tallers vinculats als diferents oficis relacionats amb la festa popular, com carreters, guarnicioners, etcètera. I també es vol convidar els centres d'ensenyament del districte a visitar aquests tallers.

Serrano explica que, a més a més, es dóna la curiosa coincidència que, antigament, el local que ha estat cedit per l'ajuntament a aquesta entitat va ser una quadra de cavalls. Hi va haver equins fins a finals dels anys 70.«Fins i tot hi havia abeuradors», puntualitza Quildo Serrano. La desfilada dels Tres Tombs ha passat de ser una festa patronal a ser una celebració popular.«És la festa que aplega més gent al carrer», afirma Quildo Serrano. Participen a la desfilada una trentena de carros i carruatges del districte i altres pobles de Catalunya. Aquest barri, juntament amb el de Sant Antoni, són els únics de Barcelona on ha perdurat aquesta tradició.