RUTA A SANTS-MONTJUÏC

Entrepans de primera divisió

Saboroses recomanacions. Diuen que menjar pa sol és de ximples, però hi ha mil combinacions per evitar-ho. Aquí hi podran trobar sandvitxeries amb una llarga tradició, bars moderns i altres de més tradicionals on serveixen, diuen, els millors entrepans del districte.

Entrepans de primera divisió Lèxit duna  tradició familiar Barreges impossibles  El regne de la truita  Cura i dedicació Productes selectes_MEDIA_1

Entrepans de primera divisió Lèxit duna tradició familiar Barreges impossibles El regne de la truita Cura i dedicació Productes selectes_MEDIA_1 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
TEXT: ERICA ASPAS

CONESA, CREU COBERTA, 80

L¿èxit d¿una tradició familiar

D'aquell primer Frankfurt que va obrir Pedro Conesa fa 60 anys al carrer Llibreteria en queda poca cosa, només unes fotos antigues i el mateix esperit de satisfer el client amb el treball ben fet que avui porta per bandera el seu fill José. Des de fa quatre anys, el negoci s'ha ampliat amb una nova sandvitxeria al carrer de la Creu Coberta, al davant del mercat d'Hostafrancs. El nou local ve avalat per la fama i l'èxit de la seva germana gran. ¿Quin és el secret? Segons José Conesa, és «la qualitat dels productes, l'afecte que hi posem i el bon servei».

Presumeixen d'una saborosa carta amb gairebé 50 entrepans freds i calents que també completen amb boníssimes amanides i altres entrants.

A més dels entrepans vegetals (fins i tot una hamburguesa per a vegetarians), la casa compta amb una important novetat, entrepans per a celíacs. «Són molt difícils de trobar. Aquest estiu va venir un grup d'italians a comprar entrepans sense gluten per endur-se'ls a l'avió», explica satisfet Conesa.

Carters, quiosquers i joves del barri són alguns dels que asseguren que els de Conesa són els millors entrepans de la zona. També és fàcil veure-hi turistes estudiant la carta amb dedicació. L'entrada i sortida de gent és constant a qualsevol hora del dia. Sembla que són afortunats encara que, com lamenta el propietari, «tots hem notat la crisi». No obstant, respira tranquil perquè diu que «els entrepans són un producte frontissa, s'adapten a qualsevol situació».

GRANJA ELENA, ZONA FRANCA, 228

Productes selectes

Com indica el cartell de la Granja Elena, aquest establiment està obert des del 1974 i hi van els veïns del barri, però també gent de tot Barcelona atreta pels seus entrepans selectes i per una àmplia i variada carta. Només serveixen esmorzars i dinars. Alguns dels seus productes estrella, i a uns preus assequibles, són la flauta de pernil serrà de Salamanca o l'entrepà de filet de bou. «Sempre hem tingut preus molt mesurats i el que és car és perquè s'ho val», asseguren. També tenen croissants de mantega i pa anglès, pa de pagès i de focaccia.

MONTFERRY, E. INDUSTRIAL, 14

Cura i dedicació

Casimiro Baró diu que pràcticament va néixer en aquest bar del carrer de l'Espanya Industrial. És la segona generació i «l'última», lamenta. El Montferry és un bar amb solera, dels típics de barri on es comenta l'actualitat del país i del veïnat. Les cerveses i els gotets de vi s'acompanyen amb tapes o els seus famosos entrepans de botifarra blanca i negra de Lleida, truites variades i, per Baró, el seu producte estrella: les anxoves. «Poca gent es dedica a netejar-les amb tanta cura», explica. «El que menjo jo és el que mengen els clients», conclou. Això sí que és una garantia.

SÚRIA, 6, SÚRIA, 6

El regne de la truita

A més d'embotits ibèrics de Salamanca, l'especialitat de la Nieves són les truites, fins al punt que hi ha vegades que la gent li demana que els en guardi una porció perquè saben que volen. El dimecres ha quedat instaurat com el dia de la truita de patates per esmorzar; la resta de la setmana, truita paisana, de bolets, carxofes i fins i tot fetes al gust del comensal. La Nieves s'adreça als clients pel seu nom, sap el que els agrada i el que no han de menjar. Un d'ells comenta que li haurien de donar una estrella Michelin. «Aquí les estrelles som nosaltres», fa broma ella.

FO BAR, PLAÇA D¿OSCA, 12

Notícies relacionades

Barreges impossibles

A ritme de música pop i electrònica, els joves empleats del Fo Bar serveixen refrescos, cafès, cerveses i tes variats. Encara que no ho pugui semblar per les dimensions del local, també fan entrepans tradicionals i altres de combinacions gairebé impossibles com ara pollastre amb poma caramel·litzada, vedella rostida a casa o sobrassada amb nous. «Estan tots fets al moment i els productes frescos els comprem al mercat», explica l'encarregada. La terrassa és un al·licient més per visitar aquest bar on tradició i modernitat es donen la mà.