Serveis fúnebres

Contractar una assegurança de defunció surt més car que gestionar la mort amb la funerària, segons l’OCU

Contractar una assegurança de defunció surt més car que gestionar la mort amb la funerària, segons l’OCU

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Llevat comptades excepcions, contractar una assegurança de defunció surt més car que encarregar tota la gestió relacionada amb una mort a una funerària. Així ho conclou l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després de portar a terme una comparativa de les pòlisses existents en el mercat i contrastar-ne el cost al llarg dels anys (segons l’esperança de vida actual) amb el que costa avui dia a un particular gestionar un enterrament.

Segons aquestes dades, una cerimònia senzilla costa, de mitjana, entorn de 5.000 euros, entre el fèretre, el tanatori, el cotxe de morts, el cementiri, les flors, els tràmits diversos... un cost que descendeix, a més, en cas d’incineració.

«A penes una de cada 10 pòlisses analitzades cobra un import similar al que pagaria un particular per un enterrament senzill», assegura l’OCU en un comunicat publicat aquest dilluns. «De fet, es pot arribar a pagar fins a tres vegades més del que costaria un enterrament», calcula aquest organisme.

Inclús així, en aquest cas, segons dades de la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores (Unespa), el 47% de la població té contractada una assegurança de defunció, que és, a més, el quart tipus d’assegurances no vida per import acumulat. Guanyen, en aquesta classificació, les assegurances d’automòbil, les d’assistència sanitària i les de multirisc de la llar.

L’OCU relaciona l’interès que desperten aquestes assegurances –que es comprometen a cobrir les principals despeses del sepeli i de gestions vinculades a la mort a canvi del pagament d’una quota mensual en vida– amb la comoditat que percep l’usuari i la sensació que això simplificarà el tràmit als familiars i pròxims.

Alternatives

No obstant, aquest organisme és taxatiu: «Les assegurances de defunció són una opció cara i, en general, no compensa contractar-ne una». «Si l’objectiu és evitar tràmits i mals moments a la teva família, has de saber que els mateixos serveis que procura l’assegurança es poden contractar sobre la marxa trucant a les funeràries que treballen amb les assegurances –desenvolupa l’OCU al seu estudi–. Si el que et preocupa són els diners que hauràs de desemborsar i vols evitar que la teva família hagin de córrer amb aquestes despeses, hi ha altres opcions».

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’entitat proposa, per exemple, apartar mensualment diners del compte bancari de forma autònoma (és a dir, sense que cap empresa hi intercedeixi) o explorar si altres assegurances ja contractades cobreixen part de les despeses que preocupen la persona en qüestió.

Sobretot, perquè a la descompensació econòmica, l’OCU hi suma un altre problema, que és que, al no haver-hi cap registre públic que informi de l’existència d’una assegurança d’aquest estil, pot passar que els familiars del mort ni tan sols sàpiguen que estava pagant una assegurança de defunció. «Sol·licitem al Ministeri de Justícia i a la Direcció General d’Assegurances la inclusió de les assegurances de defunció en el registre de contractes d’assegurances amb cobertura de mort (que ara només inclou assegurances de vida i d’accident), perquè els beneficiaris en puguin comprovar l’existència i reclamar a l’entitat la prestació derivada del contracte», diu l’entitat.