El cost de la vida

La inflació baixa al maig el 3,2%, el seu nivell més baix en gairebé dos anys

  • El Govern analitzarà al juny si prorroga la rebaixa de l’IVA d’aliments i altres mesures anticrisi

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va baixar un esglaó de nou dècimes al maig i es va situar en el 3,2%, nou dècimes per sota de la taxa de l’abril (4,1%) i la més baixa en gairebé dos anys, des de l’agost del 2021. La dada avançada per al mes de maig publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) anticipa també un correcció de l’anomenada inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils dels aliments no elaborats i de l’energia, fins al 6,1% (des del 6,6% de l’abril). Les dades no seran definitives fins que l’INE publiqui la dada final, el 13 de juny. En relació amb el mes d’abril, la taxa mensual de la inflació va baixar una dècima.

Segons la nota emesa per l’INE, la desacceleració de la inflació al maig es deu, principalment, al descens dels preus dels carburants, que van augmentar el maig de l’any anterior. També hi influeix, tot i que no tant, que la pujada dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques ha sigut menys forta que la del maig del 2022 (quan es van incrementar l’1,2% en taxa mensual).

En la seva nota d’indicador avançat, l’INE no detalla encara la variació dels preus de cada component. Caldrà esperar el 13 de juny per conèixer aquesta informació. El que anticipa avui l’INE permet entendre que els preus dels aliments van tornar a pujar al maig respecte a l’abril, però no tant com ho van fer l’any passat. A l’abril, la variació anual dels aliments es va situar en el 12,9%.

L’INE també ha avançat aquest dimarts la taxa de variació anual estimada de l’IPCA (IPC harmonitzat per a la zona euro), que se situa per sota de la cota del 3%, exactament en el 2,9%, nou dècimes inferior a la registrada el mes anterior. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha destacat que les dades del maig «posicionen el nostre país com un dels que tenen la inflació més baixa de la Unió Europea». Des del punt de vista del Govern, aquesta variació confirma l’eficàcia de les mesures preses fins ara. Precisament, en les pròximes setmanes l’Executiu ha de decidir si prorroga més enllà del 30 de juny algunes de les mesures que van entrar en vigor l’1 de gener, com la rebaixa de l’IVA d’un ampli grup d’aliments frescos i elaborats.

Gasolina i electricitat més barates

Notícies relacionades

La inflació va arribar a un pic del 10,8% el juliol de l’any passat. El 2023, el pic es va assolir al febrer (6%). La desacceleració de la inflació el mes de maig ha sigut més intensa del que, en general, esperaven els serveis d’estudis i segons Caixabank Research, «no ve dominada per efectes de base, tal com va passar en els dos mesos anteriors, per la qual cosa el senyal que transmet aquesta moderació de la inflació és clar i, en aquest cas, positiu».

En espera de conèixer les dades detallades per epígrafs que publicarà l’INE el 13 de juny, Caixabank Research remarca que els preus de la gasolina a Espanya van caure apreciablement al maig (la gasolina 95 va decréixer un 3,2% intermensual), després de diversos mesos d’evolució plana. Amb això, han passat a situar-se un 17,2% per sota del preu de la gasolina de fa un any, fins i tot tenint en compte que fa un any el preu estava bonificat amb 20 cèntims/litre. Aquestes caigudes continuen recolzades en la moderació del preu del barril de cru Brent, que de mitjana de maig es va situar en els 70 euros, un 8,2% menys que a l’abril. Per la seva banda, segons les dades recopilades per Caixabank Research, els preus de l’electricitat s’han mantingut estables al maig, gràcies al fet que els preus del gas continuen continguts. Concretament, el preu de referència del gas a Espanya se situa en els 30 €/MWh al maig (un 61% menys que fa un any), mentre que la tarifa regulada d’electricitat (PVPC) se situa en els 130 €/MWh (un 50% menys que el maig del 2022).